«Локомотив» зупинили «юристи» Перша серія битви за «золото»

Українські чемпіонати волейболісток і волейболістів уже на фінішній прямій. Минулого вікенду стикові матчі за титули найсильніших відбулися в Одесі та Харкові. А в Тернополі та Маріуполі зійшлися претенденти на «бронзу»…

Звісно, сіткарські змагання не такі популярні, як баскетбольні. Проте конкуренція в боротьбі за медалі також неабияка.

відченням цього стали перші фінальні двобої в обох номінаціях, що відбулися на майданчиках абсолютних переможців регулярного сезону. Проте дівчата з «Дженестри», як і хлопці з «Локомотива», чемпіонського заділу не досягли. Це – найбільша несподіванка волейбольного року в Україні. Хоча дехто з фахівців схильний вважати, що вона й не остання…

Одеситки, що майже без ігрових збоїв провели  основний турнір, поступилися в першому фінальному матчі дівчатам із Запоріжжя з рахунком 2:3. Очевидці стверджують, що «Дженестра» була мало схожою на саму себе. Як пояснюють це фахівці? Неординарно: ЗДІА, мовляв, буквально шокувала господарок запропонованою тактикою командних дій. А чому таке пояснення неординарне? Бо тренує «Дженестру» наставник української «націоналки» Ігор  Філіштинський – за одностайними оцінками фахівців, сам неперевершений тактик… Але запорізький тренер Сергій Попов насправді переграв іменитого колегу тактично: «Ми застосували ігрову систему, якою жодного разу не послуговувалися в регулярному турнірі». Тактична вищість обіцяє й стратегічну вигоду ЗДІА: дві перемоги з будь-яким рахунком уже в рідних стінах, що за нинішньої ситуації не здається аж надто малореальним, виведуть після тривалої перерви на «золоту» вершину запорізьких спортсменок. У місті козацької слави нині справжнісінький волейбольний бум!

А тим часом інша сенсація сталася в харківському «дербі». Володар європейського кубка і беззаперечний флагман чоловічого волейболу в Україні – славнозвісний «Локомотив» – зазнав гучного фіаско в другому матчі з «Юракадемією». По-перше, до того «юристи» жодного разу нинішнього сезону не перегравали уславлених земляків. А по-друге, перший матч вони програли, як кажуть у таких випадках, без жодного шансу. Можливо, саме ця подробиця й спричинила неочікуваний реванш. А може, на грі залізничників таки позначився (звісно, негативно) надзвичайно складний сезон, упродовж якого вони змагалися на двох фронтах… У будь-якому разі, «Локо» ще не в тупику. Його просто пригальмували «юристи». Але пригальмували не безпідставно.

Наступного вікенду відбудуться повторні двобої – вже на майданчиках інших колективів. А загальну перемогу здобудуть команди, що візьмуть гору в трьох (із п’яти регламентних) фінальних матчах. Якщо чотирьох поєдинків для цього не вистачить, то вирішальний пройде на базі клубу, що мав  у регулярному турнірі вищі показники. Тобто – в Одесі та на майданчику «Локомотива».