Пастка для підлітків

Як свідчить статистика, майже кожен десятий житель Німеччини віком від 13 до 24 років має борги. Заборгованість молодих німців сягає півтори тисячі євро. Дослідження засвідчили, що левову частку їх становлять витрати на мобільні телефони.

Як розповіла мені подруга-журналістка, яка понад півроку стажувалася в Кельні, нині вже понад 80 відсотків німців є власниками мобільних телефонів. Більшість із них – молодь. Утім, саме молоді люди, як стверджують дослідники, є найбільш нерозважливими в поводженні з мобілками в плані грошей. Щомісяця телефонні рахунки роблять добрячу дірку в їхніх гаманцях. Майже щомісяця середньостатистичний німецький юнак сплачує рахунок у 200-300 євро. Часом справа доходить мало не до банкрутства.

Приміром, два тижні тому до кельнського відділення благодійної організації «Каритас», до консультанта з боргових питань Крістіана Шмітца прийшла жінка, 20-річний син якої приніс їй величезний рахунок за мобільний телефон. Мати розповіла, що уклала договір на мобільний телефон, бо хотіла зробити синові подарунок. А через два місяці отримала рахунок на більше, ніж 10 тисяч євро, у якому було докладно розписано, коли й кому телефонував її син, і якими ще послугами користувався.

У віці 13 – 22 років близько 84 відсотків молоді Німеччини має власний мобільний телефон. Тобто, не має мобілки лише один на десятьох.

Як зазначають економісти, у боргах винні «додаткові функції» мобілок. Це саме ті витрати, що розоряють молодь, котра ще не звикла читати рекламні оголошення настільки уважно, як це роблять дорослі. Через це й не можуть реально оцінити свої витрати.