Ресурс компромісу вичерпано

Замість прелюдії. У березні 2002 року міським головою Мукачевого було обрано Віктора Балогу. Враховуючи те, що він став ще й народним депутатом України, то й склав повноваження міського голови. Мукачівська міська рада провела позачергові вибори 29 червня 2003 року, на яких перемогу здобув (49,9 відсотка голосів) Василь Петьовка. Та 26 грудня того ж року Президент України підписав Указ про впровадження в Мукачевому прямого президентського правління і призначення виконуючим обов’язки міського голови представника СДПУ(о) М.Опачка. Відтоді й почалося надзвичайно активне протистояння в Мукачевому між владою та опозицією.

4 лютого цього року рішенням позачергової сесії міської ради вибори голови Мукачевого призначені на 18 квітня. Більшість політологів стурбована тим, що повторні вибори проходять за типовим сценарієм, який опоненти демократії протягом останніх двох років уже реалізували в Сумах, Донецьку, Ромнах та інших населених пунктах. Однак особливістю мукачівських подій є радикальне протистояння між владою та опозицією. Прикметно, що політична боротьба в Україні повністю вичерпала ресурс компромісу.

На прес-конференції, що відбулася в УНІАН, координатор коаліції громадських організацій України «Свобода вибору» Владислав Каськів зазначив, що вибори міського голови Мукачевого відбуваються з безпрецедентним порушенням законодавства та міжнародних стандартів. Зокрема, територіальна виборча комісія має сумнівну легітимність, а її дії закриті для громадськості та кандидатів. місцеві незалежні ЗМІ фактично ліквідовують у зв’язку з професійною діяльністю, а інші ЗМІ обмежені у виконанні своїх функцій. представники місцевих органів влади та виборчих комісій здійснюють пряму, масштабну і скоординовану агітацію на користь одного з кандидатів. Також Коаліція «Свобода вибору» наголошує на тому, що мукачівські події становлять надзвичайну небезпеку для демократичної перспективи України. За словами В.Каськіва, «якщо вибори завершаться силовим продавлюванням результату, без уваги міжнародної спільноти, а найголовніше – без адекватної протидії громадян, то, без сумніву, вже ніщо не зупинить поширення цього сценарію по всій території України. Уже нині можна буде поставити хрест на демократичних виборах Президента».

Правове свавілля в Мукачевому є репетицією президентських перегонів, де відпрацьовуються найновіші політичні технології, включаючи адміністративний та прямий фізичний тиск. Надзвичайну занепокоєність викликає той факт, що вперше за роки незалежності респонденти бояться відповідати на запитання соціологічних служб. Про цей прецедент повідомив директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, закликавши органи державної влади врятувати надію громадян на цивілізовані норми життя.

Для сприяння демократичній процедурі виборів у Мукачевому Коаліція «Свобода вибору» здійснюватиме системне збирання інформації про виборчі порушення, громадський моніторинг фактів «підкупу виборців» та перевірку достовірності списків виборців, проводитиме широку інформаційно-просвітницьку кампанію про виборчі права. Паралельно відбуватимуться опитування громадян провідними вітчизняними соціологічними організаціями – Соцісом, «Соціальним моніторингом», Центром ім.Разумкова та Фондом «Демократичні ініціативи».