Свобода для Фанні Ардан

Три дні в Києві провела елегантна, витончена французька актриса Фанні Ардан. Вона відкривала «Французьку весну» в Національній опері, ретроспективу фільмів за власної участі в кінотеатрі «Київ», відвідала виставку «Фігуративний наратив» у Національному художньому музеї України.

На відміну від київських журналістів та Софі Лорен (яка на прес-конференцію прийшла в червоному костюмі) Фанні Ардан була одягнена скромно –  в бежеву сукню та чорну кофтинку. Під час зустрічі з пресою пані Ардан багато усміхалася, гралася з мікрофоном (доки їй перекладали запитання), була красномовною та відвертою. «Професія актора – то суцільна загадка, і причини вибору саме цього заняття – невидимі, – заявила Фанні Ардан. – Двигун актора –  задоволення, небезпека – втрата душі».

Директор фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі насмілився поцікавитися, зіркою чи актрисою вважає себе пані Ардан. Виявилося, різниця між цими поняттями така сама, як між парфумами та милом. «Парфуми – це розкіш, мило ж потрібне кожен день», – виявила влучність метафоричного мислення французька гостя.

«На жаль, не можу бути теоретиком свободи, адже свобода – це передусім відчуття, – каже актриса, – та, на мій погляд, свобода – це вірність тому, у що віриш». У Фанні Ардан три доньки – старша знайшла себе в мистецтві, середня вивчає кримінологію, молодша також митець – піаністка. Фанні вважає, що найголовніше, чому вона навчила доньок – це свобода.

Ретроспектива фільмів за участю Фанні Ардан – це шість повнометражних стрічок, з-поміж яких і найновіші роботи актриси. У фільмі «Наталі…» вона грає разом із Жераром Депардьє та Емануель Беар. У картині «Каллас назавжди» грає видатну оперну співачку Марію Каллас.