Для Сергія Лифаря Париж починався з Києва

На фотознімках вернісажу в Національній опері України – усе життя в танці уславленого Сергія Лифаря.

На знімку 1915 року він зовсім юний, 11-річний школяр. Дивиться на нас із знімків 1921-го, 1929-го років. Поряд – фото батьків, Михайла Лифаря і Софії Марченко. Бачимо віртуозного танцівника в балетах «Тріумф Нептуна», «Мандрівні комедіанти», «Лицар і дівчина», «Жізель»… Із солістами театру Ґранд Опера в Парижі (1977 р.). Із генералом де Голем. З дружиною графинею Ліллан Алефельдт, художником Пабло Пікассо і перукарем. Тут – і фоторепродукція портрета Лифаря роботи Пабло Пікассо (1960 р.).

Видатним киянином захоплюється світ. Хто ще з танцівників Франції мав стільки високих нагород, як українець Сергій Лифар – геній балету, який понад 30 років очолював балет славетної Ґранд Опера в Парижі, Всесвітню Раду танцю ЮНЕСКО і Французьку академію хореографії. Він був лауреатом найпрестижніших премій – «Оскар», «Золотий черевичок». Нагороджений орденами «Почесного Легіону» та «Мистецво і література».

Блискучий танцівник, балетмейстер-постановник, педагог. Його дорога у світ балету розпочалася в Києві: вчився у класі танцю при Київській опері, а також у студії Б.Ніжинського.

З 1923 року Сергій Лифар – у Франції. Здійснив постановку понад 200 оригінальних балетів. Його визначна роль – в оновленні балету Ґранд Опера, в запровадженні неокласичного стилю.

Десять років тому в Києві було засновано Міжнародний конкурс балету імені Сергія Лифаря, поміж засновників – і Київська міськдержадміністрація. Нині це – одне з найпрестижніших змагань в Європі. Цьогорічний V Міжнародний конкурс приурочений до 100-річчя з дня народження Сергія Лифаря. Свято танцю зібрало в Києві сузір’я танцівників і хореографів із 12 країн світу – Великої Британії, Італії, Німеччини, США, Японії, Росії, Кореї… Поважні, відомі у світі хореографи – члени міжнародного журі на чолі з президентом Міжнародної спілки діячів хореографії, народним артистом Росії, професором Юрієм Григоровичем.

Конкурс проводиться у двох номінаціях – артисти балету (солісти і дуети) та хореографи. Артисти балету змагаються у двох вікових групах – молодшій (від 14 до 18 років) і старшій (19-28 років).

Сергій Лифар повернувся до рідного Києва «Сюїтою в білому», високим мистецтвом, що й нині живить світ балету.
Конкурс відкрився в день його народження, 2 квітня, в Національній опері України.

Балет «Сюїта в білому» на музику Е.Лало був створений на сцені Ґранд Опера 1943 року – хореографія та сценографія С.Лифаря. Майстри хореографії з Франції: Крістіан Влассі – прима-балерина Паризької опери та Жільбер Маєр – провідний танцюрист – відтворили цей балет разом із трупою Київської опери.

«Сюїту в білому» виконували зірки київського балету Ганна Дорош, Тетяна Боровик, Тетяна Голякова. Максим Чепик… Сюїта білою ніжністю линула зі сцени… Прем’єру вітали оваціями.

У другому відділенні виступали танцівники з Італії, Словаччини, України. Над сценою віртуозно злетів «Гопак» у виконанні народного артиста України Вадима Писарева та заслуженого артиста України Набухіро Терада.

Глядачів схвилювала «Раймонда» (4-а картина, «Угорський танець», гран-па) у виконанні народної артистки України Олени Філіп’євої, лауреата міжнародних конкурсів Дениса Матвієнка та артистів балету Національної опери України (хореографія М.Петіпа, В.Яременка). Нюанс модерну вніс Шоу-балет Вадима Прокопенка. Український балет – один із найкращих у світі – й цього вечора був на висоті.

Конкурс триватиме до четверга. Концерт переможців – 8 квітня, в Національній опері.