Одещина зимувала «з Божою поміччю»

«Внутрішньополітична ситуація в Одеській області» – так звучала тема прес-конференції, що її в Києві провів народний депутат України Ігор Плохой. А, власне, ситуацію на Одещині загалом та у своєму 141-му окрузі зокрема парламентарій назвав критичною. І звинуватив у цьому «губернатора» Сергія Гриневецького.

Хоча, якщо йти за хронологією подій, спершу керівник області звинуватив Ігоря Плохого, що той «вигадує проблеми, не помічає успіхів влади». Втім конфлікт розгорівся ще раніше – після того, як І.Плохой домігся особистої зустрічі з Президентом України і розповів Леонідові Кучмі про «губернаторське господарювання». За словами депутата, тоді Президент сказав, що за інформацією, якою він володіє, в області, мовляв, усе гаразд, регіон передовий. Проте створив державну комісію на чолі з Ольгою Колінько, яка, нагадаємо, виявила в області багато порушень. «Лише особисте втручання Президента врятувало Іллічівський порт від незаконної приватизації», – каже депутат. Як результат, Л.Кучма видав указ про звільнення багатьох посадовців обласної влади.

Проте, як вважає І.Плохой, президентський указ і досі повністю не виконаний. Окремі чиновники, прізвища яких названо в указі, продовжують виконувати свої обов’язки, а дехто після звільнення згодом знову повернувся на свої посади чи в інші теплі крісла. І.Плохой вважає, що кадрова політика в області має лише одну ознаку: особиста відданість «губернаторові». І.Плохой як обранець аграрного округу розповів про проблеми села на тлі красивих рапортів обласної влади офіційному Києву. За його словами, ціни на хліб на Одещині найвищі, попри те, що область щороку збирає понад 3 мільйони тонн зерна; 50% земель, принаймні в Комінтернівському районі, наразі неорані, багато площ заростають бур’янами вже не перший рік; селяни не отримують виплат за земельні паї, не кажучи вже про зарплатню, заборгованість із виплати якої зростає рік у рік; газифікація сіл відкладається через безгрошів’я місцевих бюджетів… «Цю зиму люди перезимували хіба що з Божою поміччю», – наголосив депутат.

Коли до Одеси приїжджав прем’єр-міністр, то дорікнув за поганий стан оперного театру. Тож гроші на його реконструкцію знайшлися. Було б добре, якби прем’єр відвідав і віддалені села. «Оперний театр – це, звісно, проблема, але якщо рівень життя людей знижуватиметься, то невдовзі його нікому буде відвідувати», – каже І.Плохой. Навів депутат і приклади неправильного виділення земель. Зокрема його обурює, що «губернатор» звів котедж на березі моря, а потім сам же розпорядився заборонити будівництво у 2-кілометровій прибережній зоні.

І.Плохой каже, що неодноразово пропонував обласним чиновникам організувати зустріч за круглим столом, аби обговорити проблеми області. Але його ніхто не слухає. Усі ці соціальні негаразди парламентарій пов’язує з політикою. По-перше, наближаються президентські вибори, а, отже, із знедолених людей формується так званий протестний електорат. А по-друге, очевидно, що однією з «білих плям» конституційної реформи є збереження принципу призначення голів облдержадміністрацій.
Нагадаємо, що всі ці нарікання прозвучали не з вуст опозиціонера, а від члена депутатської групи «Демократичні ініціативи», яку очолює координатор парламентської більшості Степан Гавриш.