Теорію Ейнштейна доведуть експериментально

Американці вирішили все-таки перевірити на правильність теорію Ейнштейна, запустивши спеціальний супутник. Його завдання – дати відповідь на запитання, чи є правильними передбачення геніального вченого про будову Всесвіту. Науковці НАСА оголосили, що у найближчі два тижні буде запущено супутник Gravity Probe B.

Нагадаємо, що 1916 року Ейнштейн запропонував теорію, згідно з якою обертання такого величезного об’єкта, як Земля, зумовлює зміни в структурі простору і часу. Тобто під час обертання Земля тягне за собою простір і час. Феноменальне явище, але як перевірити його істинність? Потрібно провести експеримент. Ідея такого експерименту виникла ще 45 років тому, але реалізувати його не вдалося через недосконалість техніки, яка не могла забезпечити потрібної чистоти експерименту. Тільки тепер стала можливою практична реалізація задуму.

Безпілотний супутник буде виведено на орбіту Землі 17 квітня. Кошти на це надало агентство НАСА, а всю наукову роботу виконали спеціалісти Стенфордського університету.

Суть експерименту досить проста. На борту супутника буде розміщено чотири кварцові кулі розміром із м’яч для настільного тенісу. Слід наголосити, що ці кулі є найідеальнішими сферами, які будь-коли зробила людина. Для чистоти експерименту кулі буде розміщено у вакуумі за температури, близької до нуля. По суті, це рекордний за розмірами термос. На борту супутника зроблено найдосконалішу звукоізоляцію, аналогів якої у світовій техніці немає. На орбіті кулям зададуть обертовий імпульс.
Отже, якщо Ейнштейн мав рацію, то кулі буде відкинуто, вони змістяться зі своєї осі. Саме це зміщення – відстань, хоч і незначну, можна буде виміряти.