Повстання, яке нагадує війну

Лише за останні вихідні війська Вашинґтона та їхні союзники втратили близько двадцяти військовиків. А причиною цього стало шиїтське повстання, яке почалося в найбільших містах Іраку.

Так, учора прихильники радикального шиїтського лідера Муктади Садра вже захопили і контролюють офіс глави адміністрації міста Басра на півдні Іраку. Як передає телеканал «Аль-Арабійя», на будинку мерії підняли зелений прапор ісламу. За повідомленнями телеканалу «Аль-Джазіра», щонайменше шість осіб загинуло, ще кілька поранено під час зіткнень між іракцями та силами коаліції в місті Фаллуджа. В місті Ель Куф, де зараз перебуває Муктада Садр, військові формування, що йому підпорядковуються, захопили всі поліцейські дільниці міста.

У місті Ен-Наджаф унаслідок зіткнень демонстрантів з військами коаліції загинули щонайменше 19 чоловік і понад 100 отримали поранення. Про це повідомили представники госпіталів, куди відвозили потерпілих.

З початку військової операції в Іраку американська армія втратила вбитими вже 610 чоловік. Тепер перед американцями постало два актуальні питання – коли і кому передавати владу в країні і чи не поповнити свої військові сили новими союзниками.