Чи перевиховався Мечіяр?

У Словаччині відбувся перший тур президентських виборів. Найбільше голосів здобув колишній прем’єр-міністр країни Владімір Мечіяр (він очолював словацький уряд у середині 90-х років). За екс-прем’єра проголосували 37,2% виборців.

У другому турі Владімір Мечіяр боротиметься зі своїм колишнім політичним союзником Іваном Гаспаровичем – 22,3% голосів. Міністр закордонних справ Едуард Кукан, який, за даними соціологів, нібито мав разом із Мечіяром вийти до другого туру, фінішував тільки третім – у нього 22,1% голосів. А теперішній президент Словаччини Рудольф Шустер узагалі не мав жодних шансів – за нього проголосували лише 7,4% виборців. Президент має у Словаччині здебільшого представницькі функції (реальна влада належить урядові), і мав би обиратися не всенародно, а в парламенті. Однак у Словаччині вирішили, що всенародні вибори президента допомагають уникнути зайвих «закулісних ігор».

Мечіяр був для Європи дещо одіозним політиком. Саме через його політичні гріхи (авторитаризм, корупція, «неринковість», переслідування опонентів) Словаччина запізнилася до НАТО й мало не «пролетіла» повз ЄС. Якщо Мечіяр таки стане президентом, то як він впишеться у демократичну Європу?.. А може за ці шість років, що не при владі, скандальний екс-прем’єр Словаччини перевиховався?