Прокуратура підміняє адвокатуру?

Учора Апеляційний суд Києва розпочав розгляд справи за скаргою столичної прокуратури. Вона оскаржує ухвалу Голосіївського райсуду. Як ми вже інформували, Голосіївський суд 12 березня визнав необґрунтованою та поспішною постанову прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно Віктора Медведчука.

Райсуд вважає, що слідство «не зібрало всіх доказів та не дало належної оцінки майже всім фактам». Зокрема правомірності присвоєння В. Медведчуку військових звань; законності реабілітації його батька; причетності до незаконного вивезення коштів у особливо великих розмірах та ухиляння від сплати податків. Суд зобов’язав прокуратуру перевірити навіть конкретні іноземні рахунки та опитати як свідків конкретних посадових осіб багатьох бізнесових та державних структур. Проте прокуратура не зважила на рішення суду, а оскаржила його ухвалу у вищій інстанції.

Сам заявник – політик і письменник Дмитро Чобіт – вважає той факт, що прокуратура невмотивовано відмовляється порушувати кримінальну справу і проводити додаткове розслідування, ще одним свідченням того, що оприлюднені ним у суді докази є правдивими. «У прокуратурі, схоже, це теж розуміють, бо інакше виконали б рішення суду: провели справедливе слідство, аби можна було довести, що Медведчук – чесний і законослухняний громадянин, – каже Д.Чобіт. – Але замість цього прокуратура взялася судитися з судом, а не перевіряти факти, що є її прямим обов’язком».

Наступне слухання у цій справі відбудеться 13 квітня.