Програма «Здорове серце» – для кожного із нас

Цього року Всесвітня федерація серця стала ініціатором проведення у багатьох країнах світу акції «Здорове серце». У рамках програми до Всесвітнього дня здоров’я і згідно із розпорядженням Київської міськдержадміністрації з 1 до 7 квітня у столиці відбудеться така сама акція.

– Щоб переконатися, наскільки ця проблема актуальна для киян, – зазначає головний лікар Київського центру здоров’я Віктор Лозинський, – досить звернутися до статистики. За останніх 10 років поширеність хвороб системи кровообігу в столиці зросла в 2,4 раза і торік серед дорослих становила 712 випадків на 10000 населення. Найбільша небезпека від гіпертонічної хвороби – 45 %, від ішемічної хвороби серця – 40 %; від цереброваскулярних порушень – 8 %. Показник смертності від хвороб системи кровообігу (на 100 000 населення) в Києві становив 666,4 у 2003 р. проти 654,0 у 2002 р.

Провідна причина серцево-судинних захворювань – артеріальна гіпертензія (АГ). Нещодавно проведене широкомасштабне дослідження (6105 обстежених осіб)  підтвердило, що підвищений рівень артеріального тиску безпосередньо обумовлює більше половини випадків смерті від інсульту та чверть випадків смерті від ішемічної хвороби серця.

За даними досліджень, артеріальна гіпертензія спостерігається у 30-40 % населення. Небезпечні тенденції намітилися у дітей та підлітків. Підступність артеріальної гіпертензії полягає в тому, що певний час (особливо «м’яка», найрозповсюдженіша форма, що становить близько 70 % від усіх АГ) може мати безсимптомний перебіг і виявлятися тільки на стадії ускладнень. У більшості потерпілих від інсульту в анамнезі зазначали цю хворобу і, в переважній більшості, саме так звану м’яку форму. Ефективність лікування хворих на артеріальну гіпертензію обумовлює рання діагностика захворювання. Але, слід зазначити, що тільки 37 % осіб знають про наявність у них хвороби, із них лікуються 22 %, а ефективно лікуються тільки 6%. Інформованість людей щодо факторів ризику дуже низька.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала профілактичний напрям основоположним у  своїй діяльності. У економічно розвинених країнах здійснення превентивних заходів дало змогу знизити розвиток інсульту  на 40-50 %, ішемічної хвороби серця – на 10-14 %. Зміна способу життя, за підрахунками, дає шанс уникнути 80 % випадків виникнення ішемічної хвороби серця та 90 % випадків цукрового діабету II типу (двоє із трьох хворих на цукровий діабет гинуть саме від серцевих захворювань).

Таким чином, найважливішим у профілактиці судинних захворювань є діагностика на ранніх стадіях артеріальної гіпертензії, долучаючи дітей та підлітків.

Провідні медичні навчальні, наукові та лікувально-профілактичні заклади міста з 1 до 7 квітня проведуть «Дні відкритих дверей». Серед закладів, які чекають відвідувачів, Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, КМАПО ім. П. Л. Шупика, Медичний інститут української асоціації народної медицини, Інститути АМН України – кардіології ім. М. Д. Стражеска, геронтології, педіатрії, акушерства та гінекології, ендокринології та обміну речовин, Київський міський консультаційно-діагностичний центр, міські клінічні лікарні №№ 9, 12, дитяча міська клінічна лікарня № 2, центри здоров’я Дніпровського та Шевченківського районів. Саме тут можна обстежитися, отримати кваліфіковану консультацію фахівців.

4 квітня на Хрещатику з 12 до 16 години відбудуться спортивні, культурні та медичні заходи акції «Здорове серце» з пропаганди здорового способу життя. Консультуватимуть лікарі, робитимуть електрокардіограми, вимірюватимуть артеріальний тиск, визначатимуть рівень здоров’я.

У заходах візьмуть участь художні колективи. Школярі міста змагатимуться в іграх з міні-футболу.