Стихія як рушій волевиявлення

«У несправедливому суспільстві, навпаки, можна виявити свої здібності», – зазначав популярний письменник Харукі Муракамі. Власне, це й намагалися довести учасники семінару «Актуальні проблеми участі громади у здійсненні місцевого самоврядування», організованого Асоціацією міст України та громад (АМУ).

Те, що чинні закони суперечать не лише ратифікованій Україною Європейській хартії про місцеве самоврядування, а й самі собі, вже стало аксіомою. І до завершення конституційної реформи, як зазначив голова департаменту законодавчих ініціатив АМУ Віктор Кравченко, навряд чи щось зміниться.

Однак більшість доповідачів закликали не списувати всі негаразди на владу, а якомога ефективніше використовувати хоча б наявні права. «Хотілося б почути, які кроки пропонує сама громада для розв’язання своїх проблем», – сказав представник фонду «Відродження» Роман Кобець. Цілком пасивними українців нині не назвеш. Але рушієм такого волевиявлення найчастіше стає стихійність, а не тверезий підхід до ситуації. «Більшість мітингів стосуються заводських гуртожитків, – повідомив завідувач відділу з питань місцевого самоврядування Київради Олексій Мужилко. – Ми добровільно взяли їх на баланс, незважаючи на жалюгідний стан. Нині ж мешканці цих гуртожитків вимагають негайних ремонтів і приватизації, забуваючи, що місцевий бюджет не гумовий».

Державну стратегію управління місцевим та регіональним розвитком, підготовлену АМУ та Фондом сприяння місцевому самоврядуванню, розглянули у більшості областей і схвалили, за словами Віктора Кравченка, на 70-80 відсотків. У ній ідеться про те, як зробити ради дієвими, реально оцінити їх повноваження, оскільки в селах і містах масштаби роботи різні. Як форму залучення людей до розв’язання проблем на місцях розглядають асоціації територіальних громад, наприклад, для підвищення якості комунальних послуг. Адміністрація Президента розробила альтернативний документ, у якому пропонує створити Міністерство сприяння розвитку регіонів з мережею місцевих агентств. Віктор Кравченко розповів, що такий орган успішно функціонує в Чехії: шукає донорів і допомагає органам місцевого самоврядування розробляти заяви на ці гранти. Однак муніципали бояться, що з нашим менталітетом таке міністертво стане новим механізмом адміністративного тиску.