Як повернути десять мільярдів гривень?

Своїми міркуваннями з цього приводу поділився лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко на прес-конференції. Напередодні блок організував акцію «Досить обдирати народ!».

Двоє чоловіків, які відрекомендувалися представниками місцевої влади, вимагали згорнути намети під Кабміном, повідомляє прес-служба «Нашої України». Хоч вони й погодилися з тим, що громадяни мають право на проведення мирних акцій. Свою вимогу вони аргументували тим, що намети – це малі архітектурні форми, які порушують норми порядку та благоустрій міста.
Тим часом, Віктор Ющенко пояснював журналістам, як він змусить уряд вивести з бюджетної тіні 10 мільярдів гривень. «Якщо малювати портрет сучасної влади, нам доведеться використати слова «шахрайство» та «маніпуляція». В Україні пенсія нижча в півтора рази, ніж у Білорусі. І це за помітного економічного піднесення», – констатував Віктор Ющенко. Ціни зростають, а зарплата й пенсії – ні.

Причиною парламентарій вважає нереальне планування бюджету. Як приклад він нагадав, що в проекті основного фінансового документа уряд розрахував дохідну частину на рівні 47 мільярдів гривень, а бюджетний комітет Верховної Ради – 55 мільярдів. «Нас звинувачували в популізмі, і уряд наполіг на 50 мільярдах, хоча реально до бюджету надійшло саме стільки, скільки ми й передбачали. Але Кабмін не погоджувався підвищувати мінімальну заробітну плату до рівня 237 гривень уже з липня 2003 року. Мовляв, для цього не вистачало шести мільярдів гривень», – пояснив Ющенко і додав: «надлишкові» кошти так і не було спрямовано до соціальної сфери».

На думку лідера «Нашої України», у розробці бюджету-2004 припустилися тих самих помилок, і Кабмін занизив дохідну частину майже на 17%, тобто на 10 мільярдів гривень. Ющенко наполягає на розгляді законопроекту «Про термінові заходи з розподілу прихованих доходів державного бюджету України 2004 року» 6 квітня. «Якщо парламентські методи себе вичерпають, ми використаємо інші», – заявив народний депутат.

Документ передбачає внесення змін до шести законів. Стипендії, на думку авторів, мають становити принаймні половину прожиткового мінімуму, а пенсії – щонайменше 55 відсотків середньої зарплатні за останній рік роботи. Крім того, вони вимагають підвищити мінімальну зарплату до 240 гривень уже з 1 квітня 2004 року з відшкодуванням міжпосадових співвідношень, повернути борги освітянам, зменшити податковий тиск на українське книговидання тощо. Чи вдасться «нашоукраїнцям» втілити свої прагнення, дізнаємося за тиждень. А поки «ющенкіану» підтримують десятки тисяч людей, які днями провели демонстрацію на підтримку пікету Кабміну.