Для студента й 4 гривні – гроші

Деякі студенти не цікавляться своєю стипендією, проте більшість чекає на неї із нетерпінням. Нині спудеї отримують стипендії через банк. Гроші нараховують на спеціальну банківську картку «Віза Електрон». Іноді це роблять невчасно, тоді молодь штурмує техніку ледь не  щопівгодини, перевіряючи, чи не надійшли гроші.

Наша знайома потрапила у цікаву ситуацію, що було й недивно. Вона завжди «влипає» у всі можливі й неможливі халепи. Дівчина навчається в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, який обслуговує «Правекс-Банк». Напередодні стипендії вона пішла до бару відсвяткувати екватор навчального року і розтринькала всі гроші. Врятувати становище могла тільки стипендія (47 гривень 73 копійок «брудними»). Бігала до банкомата день, другий, а на третій помітила, що з її рахунку хаотично  й нелогічно зникають невеличкі суми грошей.  Можете запитати, чому вона не зняла гроші з картки? Дуже просто: на рахунку залишилося лише 4 гривні, які неможливо отримати  в банкоматі (мінімальна сума 5 грн.). Звичайно, найпершою думкою дівчини було, що банк її обкрадає.

А що ж насправді? Завітали ми разом до трьох відділень «Правекс-Банку» і зателефонували до його цілодобової служби підтримки клієнтів. В одному із відділень дізналися, що незначні суми грошей, які зникають, – це собівартість перегляду баланса рахунку. Кажучи людською мовою, «Правекс-банк» почав брати плату за звичайнісіньку перевірку наявності грошей на картці. Співробітниця закладу не змогла відповісти, скільки саме коштує така «послуга». І невпевнено мовила: «Здається, 22 центи».
В іншому відділенні пояснили, що за перевірку картки знімається 27 копійок. У третьому – нічого не знали про таке нововведення і посилалися знову на службу підтримки  клієнтів, де, нарешті, нам усе пояснили.

Річ у тім, що з середини листопада до 11 грудня вартість такої операції становила 27 копійок, а з 11 грудня зменшилася до 11 копійок. Питання тільки  в тому, чому  про таке нововведення не повідомили клієнтів і чому не всі працівники ознайомлені з новими правилами і вартістю колись безплатної послуги. До речі, встановлена сума (11 копійок) знімається не одразу, а через певний час, тому дуже важко зрозуміти, що діється з карткою та куди йдуть гроші. Співробітниця банку сама сказала, що  система не бездоганна і заплутана.

Що ж робити? От, наприклад, така ситуація: студент чекає «зарплати». На його картці – символічний залишок останньої стипендії. І якщо він часто перевірятиме, чи надійшли гроші, може залишитися зовсім без картки. Адже рахунок закривають, якщо на картці немає грошей. А кому потрібні зайві клопоти та біганина, щоб поновити картку?

Як  же уникнути таких небажаних відрахувань? Спеціальна порада: спробуйте зняти мінімальну суму, натиснувши на дисплеї банкомату функцію «Видача готівки». Якщо він видасть гроші, то поінформує про залишок на рахунку. Якщо ні – висвічується напис: «Недостатня сума для проведення операції», і картка повертається. Це означає, що вам ще доведеться зачекати на гроші.

Олеся РОМАНЕНКО, Анна СПІВАК