Тухлі яйця з майонезом

72-річний мільярдер (його ще полюбляють називати хто філантропом, а хто мега-спекулянтом) Джордж Сорос свою мандрівку в Україну, вочевидь, запам\'ятає надовго. Для того, щоб спогад про вояж до країни, «яка прагне до Європи», не вивітрився з голови, багато хто доклав зусиль.

На веб-сторінці Фонду «Відродження», створеного на кошти американського багатія, зазначалося: «Метою приїзду Дж. Сороса є ознайомлення з результатами програмної діяльності фонду, здобутками в розбудові відкритого демократичного суспільства в Україні». Гадаю, заокеанський гість ознайомився достатньо, щоб дійти певних висновків.

Першого глевкого млинця довелося скуштувати в сонячному Криму, де  в Лівадійському палаці планувалося провести круглий стіл із красномовною назвою «Толерантність і права людини». Та раптом з’ясувалося, що палац в аварійному стані, та й вердикт вогнеборців був невтішним: «З огляду техніки безпеки приміщення непридатне для проведення таких заходів». Лише особисте втручання Леоніда Кучми заохотило кримських сановників змінити свою думку щодо «аварійності» будівлі. Але чи не смішно, що глава держави змушений займатися врегулюванням таких питань?

Не більш гостинним виявився й Київ. Хоча тут із наданням приміщень проблем не виникало. Зате сталася інша оказія: під час проведення форуму громадських організацій, що відбувався в готелі «Русь», двоє молодиків закидали пана Сороса пакетами з білою рідиною, схожою на клей. Згодом біля Будинку вчителя, де мав відбутися круглий стіл з питань верховенства права, фінансового магната знову атакували: цього разу яйцями.

Відповідальність за хуліганські вчинки взяла на себе сумнозвісна організація «Братство», на сайті якої з’явилося повідомлення: «У такий спосіб «Братство» висловило своє ставлення до намагань США і його посланця Сороса втручатися у внутрішні справи України та «розкачувати» внутрішньополітичне протистояння». Водночас сайт уточнив, що в готелі у Дж. Сороса жбурляли не клеєм, як повідомили деякі ЗМІ, а презервативами з майонезом.

Духовним поводирем «Братства», як відомо, є один з телеведучих програми «Проте», яку транслює канал «1 + 1». Ще задовго до відвідин мільярдером-філантропом нашої країни він ретельно поливав його словесним брудом, старанно виконуючи свою сумнівну місію.

Дж. Сорос пообіцяв, що після повернення до Нью-Йорка він обов’язково зустрінеться з Рональдом Лаудером, який є власником «1 + 1», і поцікавиться, «як може канал надавати телеефір людині, яка контролює групу хуліганів».

Перебуваючи ще в Криму, американський гість висловив припущення, що «джерело непорозумінь криється в президентській адміністрації», чим викликав щире здивування глави нашої держави. Під час особистої зустрічі Леонід Кучма запевнив, що «йому нічого не відомо про темники, і пообіцяв розглянути мої скарги», – зазначив під час зустрічі з журналістами фінансист.