До рейду будь готовий

Кажуть, що на озброєнні радянської армії перебувала особлива бронетанкова техніка, здатна за денний перехід подолати відстань від місць базування до узбережжя Атлантичного океану. Швидкість танків була набагато більшою, ніж у будь-якого виду пасажирського транспорту. Розповідають, що під час випробувань такий танк кілька кілометрів рухався вздовж залізничної колії. Машиніст потяга довго не міг повірити, що він з такою швидкістю рухається. Щоправда, на сто кілометрів танку потрібно було близько трьохсот літрів пального. Напевне такі танки в нас і залишилися. А чи є пальне для них, невідомо. Та й до Ла-Маншу нам їхати немає сенсу…

...На 240-му Житомирському загальновійськовому полігоні – показове батальйонне тактичне навчання з бойовою стрільбою.
Навчання відбувається на базі танкового батальйону окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу Головного командування Сухопутних військ ЗС України. Основна мета навчання – удосконалення навичок командирів та штабів у підготовці, проведенні та управлінні підрозділами в ході рейдових дій, злагодженість підрозділів та особового складу в рейдових операціях.

До навчання, яке відбувалося під безпосереднім керівництвом командувача 8-м армійським корпусом генерал-майора Анатолія Пушнякова, залучали понад 700 військовослужбовців та близько 100 одиниць бойової техніки, зокрема чотири вертольоти Мі-24. За навчанням спостерігало близько 300 слухачів оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів Національної академії оборони України.  Проводили його в три етапи. Під час першого – майбутні фахівці знайомились із практичними аспектами приведення підрозділів до повної бойової готовності та здійснення маршу. У ході другого  – з організацією бойових дій у складі рейдового загону. Під час завершального етапу спостерігали за веденням бойових дій з бойовою стрільбою.
Свою вправність на полігоні показали й танкісти, які, по-суті, були головною ударною силою при виконанні бойових навчань. Звісно, танки не так швидко рухалися, як ті, майже легендарні. Бойове завдання військові виконали. Хтось закине: а чи може, мовляв, бути інакше, якщо це чергова військова «показуха»? Хай і так, але все це варте уваги, хоча б тому, що готувалися і діяли майже у бойовій обстановці сотні людей, яким довелося кілька тижнів у негоду жити в чистому полі, далеко від тепла і затишку.