Настрої в людей і еліти – різні

Результати всеукраїнського опитування, оприлюднені «Українським демократичним колом» спонукають серйозно замислитися над проблемою оцінки населення конституційної реформи. Соціологічне опитування, проведене 17 – 23 березня 2004 року на замовлення Інституту політики, охопило всі регіони країни.

Дуже прикро, що з проектом Закону України «Про внесення змін до Конституції України» (так званим проектом Симоненка – Медведчука) не ознайомлені 44% опитаних  і лише 5% читали проект і добре знають основні його положення. Причиною такої ситуації, за словами директора Інституту політики Миколи Томенка, є те, що не було змістовного обговорення конституційної реформи  у ЗМІ. Коментуючи результати соціологічного опитування, Микола  Томенко зауважив, що загалом народ не розуміє і не підтримує основної концепції конституційної реформи, простежується і зростання недовіри до влади як такої. Також населення виступає проти збільшення повноважень будь-яких високопосадовців. Більш як половина українців (58%) вважає,  що політичну реформу має проводити новообраний Президент, якого оберуть у жовтні.

Рівень довіри до політиків найвищий у Віктора Ющенка (22%),  друге та третє місця відповідно посідають Віктор Янукович (13%) та Петро Симоненко (11%). Лише 39% громадян висловили бажання обов’язково з’явитися на виборчих дільницях, 10 – упевнені, що не голосуватимуть, 15% ще вагаються.

Опитані також вважають, що представляти опозиційні сили на президентських виборах має Віктор Ющенко (33%), Олександр Мороз (13%), Юлія Тимошенко (6%). Важко було визначитися  30%, а 18% поставилися до цього байдуже.

Голова експертної ради «Українського демократичного кола» Сергій Макєєв стурбований тим, що настрій людей і політичної еліти різниться. Прикро, що еліта не дослуховується до думки народу. Підтримав його і виконавчий директор  «Українського демократичного кола» Сергій Стукало, висловивши припущення, що найбільша інтрига очікує нас у другому турі виборчих перегонів.