А корективи внесе життя

Урочисте підписання 30 березня регіональної угоди на 2004 рік між КМДА, Київською міською організацією роботодавців та Київською міською радою профспілок підсумувало майже три з половиною місяці копіткої роботи з узгодження всіх ключових моментів взаємодії. На брифінгу, присвяченому обговоренню положень угоди, Валерій Кир’ян, заступник голови КМДА – начальник управління промисловості, транспорту і зв’язку, наголосив, що палкі дискусії між сторонами розгоралися практично навколо кожного пункту. Було обговорено та враховано понад три сотні пропозицій та зауважень.

Таке партнерство, за словами Валерія Кир’яна, дасть змогу вирішити цілий спектр питань – від економічного та промислового розвитку київського регіону до усунення соціальної напруги в суспільстві. Угода передбачає двосторонню відповідальність учасників. У ній, зокрема, КМДА бере на себе зобов’язання забезпечувати бюджетне фінансування передбачених на цей рік програм, сприяти нарощуванню будівництва, забезпечувати місто транспортною інфраструктурою, належним рівнем охорони здоров’я та освіти. Утім, такі вимоги, зазначив Валерій Кир’ян, міська влада ставить і перед підприємствами. Проблему заборгованості із зарплати в бюджетній сфері міській владі вдалося розв’язати вже давно, а на недержавних підприємствах це і досі актуально. Проведені консультації в рамках минулорічної регіональної угоди дали змогу скоротити заборгованість на 15 мільйонів гривень. Цього року доведеться над цим не менше попрацювати.

Розуміючи, що держзамовлення для підприємств – це передусім зарплата їхніх працівників, було, приміром, досягнуто угоди між профспілками та міською владою про імпортні закупівлі лише за умови відсутності вітчизняних аналогів.

Як нам прокоментував Іван Голодівський, президент Київської міської організації роботодавців, хоча підписана угода і є дуже важливою, утім, вона лише окреслює можливі напрями взаємодії. Інша річ – яким чином на практиці вдасться віднайти механізми, які б дали змогу реалізувати задекларовані нею цілі. Крім того, життя може вносити свої корективи.