У НАТО за дві хвилини

Прем’єр-міністрам семи постсоціалістичних держав знадобилося менш як дві хвилини, щоб пройти кілька кроків і по черзі вручити держсекретареві США Коліну Пауеллу теки синього, чорного і червоного кольору з державними гербами своїх країн із вкладеними в них текстами ратифікованих протоколів про вступ до НАТО, про який роками мріяли їхні народи.

Передача цих папок на зберігання американському держсекретареві вважається офіційним вступом у Північноатлантичний альянс.

Коментуючи вступ до НАТО держав колишнього соціалістичного табору й трьох колишніх союзних республік, постійний представник США при НАТО Ніколас Бернс спрогнозував, що це призведе до загострення відносин НАТО з Росією. Він також зазначив, що НАТО не планує розміщувати численний військовий контингент у цих країнах на кордонах з Росією, Україною(!) чи Молдовою.

Попри це, російські військовики досить насторожено ставляться до нового сусідства. Зокрема співголова позавідомчої експертної ради з проблем повітряно-космічної оборони, екс-головком ВПС, генерал армії Анатолій Корнуков закликає керівництво Росії не церемонитися з літаками НАТО, які вже з’явилися поблизу кордонів РФ. Крім того, радник Володимира Путіна з питань безпеки Сергій Ястржембський, зокрема, заявив: «Принципова позиція Росії щодо розширення НАТО не змінювалася ніколи. Ми, як і раніше, не погоджуємося з розширенням НАТО, бо не бачимо реальних причин, для чого це робиться. Адже всі розуміють, що ворога, заради якого створювався блок, більше не існує». Москва з відповіддю не забарилася. російські військовики вже встановили на території свого союзника – Білорусі – системи протиповітряного захисту С-300.

Інф. «ВК»