Останній «несоюзний» генерал

Після зустрічі з президентом Польщі Алєксандром Кваснєвським прем’єр-міністр Лєшек Міллер заявив, що подасть у відставку вже 2 травня, наступного дня після того, як Польща вступить до Євросоюзу. Це змушує Кваснєвського вже зараз розпочати політичні консультації щодо кандидата на посаду Міллера. Урядова криза також вплинула на скорочення терміну його візиту до нашої країни.

Лєшек Міллер свої наміри пояснив тим, що польська політика загрузла в чварах в між людьми вже немає довіри, на яку він звик опиратись. Натомість експерти вважають, що справжня причина відставки Міллера полягає в його намірах залишитися в історії останнім главою уряду «доєесівської» Польщі. Один крок для цього він уже зробив, залишивши посаду керівника своєї партії, Ліводемократичного союзу. Нібито аби сконцентруватися на проблемах вступу Польщі до ЄС.

Окрім того, ймовірно, що рішення прем’єра спровокувала «зрада» 27-ми його однопартійців, депутатів сейму, які вийшли із правлячої фракції, щоб сформувати власну лівоцентристську партію. Головною причиною, яка змусила членів правлячого союзу перекинутися до іншого табору, було невдоволення в лавах партії, що її популярність знизилась до 10 відсотків. Упродовж двох з половиною років партія втратила 4,5 мільйона виборців.

Останньою ж краплею, яка переповнила чашу терпіння поляків, стало скорочення бюджетних витрат напередодні вступу Польщі до ЄС.

Відставка прем’єра може спровокувати дострокові парламентські вибори, хоч аналітики переконані, що уряд спроможеться набрати в парламенті достатню кількість голосів, щоб уникнути цього. Президент Польщі Алєксандр Кваснєвський заявив, що найближчим часом запропонує кандидатуру наступника Міллера.

Інф. «ВК»