Авторитет армії – авторитет держави

Ці слова належать Валентині Гошовській – першому заступнику міністра оборони України з гуманітарної політики та у зв’язках з Верховною Радою України. Прозвучали вони під час зустрічі її та першого заступника міністра оборони Олександра Олійника із представниками ЗМІ, яку було присвячено ключовим проблемам вітчизняного війська. Адже нині відбувається обговорення Верховною Радою проекту закону «Про реформування Збройних сил», який пройшов перше читання у парламенті.

Не секрет, що у розвинених країнах добре дбають про авторитет армії. А тому, витрачаючи кошти платників податків, дотримуються таких пропорцій: 50 відсотків армійського бюджету – на утримання війська, 30 відстоків – на забезпечення його життєдіяльності, 20 відсотків – на науково-дослідні роботи з підготовки нових зразків озброєння та бойової техніки.
А що маємо ми? Олександр Олійник назвав армійський бюджет «бюджетом проїдання», адже гроші йдуть в основному на харчування, одяг, комунальні платежі та подібне.

Звичайно, реформи в армії – це широкий спектр питань. Але найголовніше – її скорочення. Нині у нашому війську 355 тисяч осіб. Під час «гарячої» телефонної лінії у редакції газети «Комсомольская правда в Украине» Олександр Олійник наголосив: найближчим часом Збройні сили слід скоротити на 155 тисяч осіб. Як повідомила Валентина Гошовська, тільки цьогоріч 19,5 тисячі військовиків будуть звільнені без пенсії. Протягом року держава надаватиме їм матеріальну допомогу. Проте за цей рік більшість із них так і не освоять нової професії. Ну справді, де знайти роботу в невеликих населених пунктах, у яких дислокуються військові частини?! Отже поповниться армія людей соціально невлаштованих і незахищених.

Ще проблемніше питання про забезпечення житлом. Звичайно, бюджетом Збройних сил передбачені кошти на його будівництво, задля цього ведеться й пошук інших джерел, внутрішніх резервів. А втім – трохи статистики. 2004 року на квартирне будівництво армія має отримати 34,4 млн. грн. Це приблизно 5 тисяч квартир. Коли ж ми зможемо задовольнити усіх звільнених у запас військових, які потребують даху над головою? До речі, як поінформувала Валентина Гошовська, деякі генерали мають уже по 4 квартири.

Скорочення армії породить ще одну гостру проблему: цього року 3,5 тисячі випускників військових навчальних закладів отримають дипломи, але вже не отримають погонів. А скільки таких ще навчаються? Це неабияка травма для тих, хто таки мріяли стати професійними військовими!

Без сумніву, закон про реформування Збройних сил буде прийнято. Бо ж вважається, що в ньому все добре прораховано. Це щодо статистичних викладок. Але в реальному житті за цими викладками стоятимуть реальні люди. Чи вдасться розв’язати всі їхні проблеми? Високопосадовці, зокрема з військового відомства, дивляться в майбутнє з оптимізмом. А от відомий кіноперсонаж, напевно, сказав би: «Вельми сумніваюсь». Великий режисер Станіславський висловився б конкретніше: «Не вірю!».