Про пожежу як об’єкт науки

Певно, немає в Києві людини, яка б знала більше про пожежну безпеку, а також про причини виникнення пожеж та методи запобігання їм, ніж начальник Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки МНС України генерал-майор внутрішньої служби, кандидат технічних наук Микола Откідач. Отже, – йому слово.

– Нині пожеж побільшало, – розповідає генерал-майор, – бо за останні роки значно зросла потреба в електроенергії в житловому секторі – використовуються електричні побутові прилади, яких раніше й зовсім не було. Лише на одну квартиру навантаження зросло приблизно втричі. Часто-густо тому й виникають замикання електропроводки. З метою визначення даних по пікових перевантаженнях у електромережах було проведено опитування серед студентів одного з вузів столиці. Завдання було таке: із 19 до 23 години у своїх квартирах вони мали визначити момент, коли одночасно було ввімкнуто найбільшу кількість електропобутових приладів та пристроїв. Проаналізувавши результати анкетування, виявили, що допустимий показник струму було перевищено протягом лише одного вечора у квартирах 65,5 відсотка опитаних.

Тепер звернемося до проблеми доцільності спорудження багатоповерхових будинків. Як свідчить світовий досвід, за певних умов зведення таких громадських споруд є раціональним. Що ж до житлових будинків, тут однозначно не відповіси. Проблеми виникають не тільки через недостатню оснащеність підрозділів пожежної охорони автодрабинами, автопідйомниками та спецобладнанням, а й через складність експлуатації багатоповерхівок, насичених складним інженерним устаткуванням. На жаль, під час проектування таких споруд часто відсутня нормативна документація, не враховуються вимоги протипожежного захисту.
Заплановано, що результати виконання Комплексної програми експериментального будівництва багатоповерхових житлових будинків у Києві та відповідні науково-дослідні роботи стануть основою для створення в Україні нормативної бази для високоповерхового будівництва.

Наш інститут зайнятий розробкою нормативних документів, якими користуються залізничники, будівельники, суднобудівники тощо. Зокрема, – це державні будівельні норми «Пожежна безпека об’єктів будівництва». Пріоритетом тут є безпека людей.
У активі наших науковців більш як 40 типів та модифікацій вогнегасників, якість яких не поступається зарубіжним, а іноді й перевершує їх. В Україні налагоджено виробництво вогнегасних порошків і технічних засобів порошкового пожежогасіння, що повністю задовольняє внутрішні потреби. Значний внесок зробив наш інститут також у розробку й вдосконалення рецептур вогнегасних речовин. Нами виготовлено й національний стандарт «Одяг пожежника захисний», ведуться роботи з розробки іншого – «Взуття пожежника-рятівника захисне».

Зрозуміло, що наша діяльність немислима без випробувальної бази. Неподалік села Дмитрівка Києво-Святошинського району діє наш полігон площею 11,7 гектара. Тут випробовуємо не тільки, скажімо, вогнегасники чи спеціальні протипожежні техзасоби (перевіряємо їх на вібрацію, вплив високих і низьких температур, стійкість до механічних пошкоджень тощо), а й вироби, що оточують людину в повсякденному житті – матеріали і конструкції, кабелі, електротовари і т.ін. Одне слово, пожежогасіння, пожежна безпека –то складна наука, без розвитку якої немислиме становлення нашої держави.