Теличка по-американськи

Днями в столичній мерії розглядали проекти американських студентів із Гарвардського університету щодо забудови київського району Теличка.

Група молодих архітекторів із 12 осіб, очолювана зодчим зі світовим ім’ям професором Ліландом Коттом, представила на розсуд присутніх і журналістів три різних проекти. За першим із них можливе перетворення Телички на модерновий бізнес-центр із сучасними спорудами. За словами американців, у нашій столиці кількість офісів на порядок нижча, ніж у Варшаві, Лондоні, Відні чи Парижі. Тому наразі вони й пропонують свій варіант перетворення Телички на сучасний офісно-торговельний комплекс з експоцентрами, готелями і кінотеатрами.

Другий проект передбачає спорудження на півострові парку розваг. Він включатиме у себе всі можливі сучасні атракціони: лазерні шоу, катання у водному каналі, штучний пляж, акваріуми з екзотичними тваринами…

За третім проектом на місці Телички планується звести науково-технологічний центр з науковими і дослідницькими установами, спорудженими, до слова, у новому для України типові екодизайну. Американські студенти сподіваються, що зведення таких споруд у нашій столиці стане в майбутньому прикладом для наслідування.

Вивчаючи ці проекти, головний архітектор Києва Василь Присяжнюк наголосив, що міській владі було цікаво ознайомитися з пропозиціями винесення промислових підприємств за межі міста і спорудження на їх місці нових об’єктів. Перші ж роботи американських студентів засвідчили нестандартні підходи до вирішення цих питань. Можливо, вже у найближчому майбутньому київська мерія проведе міжнародний конкурс на забудову Телички, в якому зможуть взяти участь усі бажаючі. Цілком ймовірно, що за перемогу боротиметься якийсь із запропонованих нині проектів.

Остаточний же єдиний і узгоджений варіант проекту забудови Телички американська сторона подасть на розгляд київській міській владі через два місяці.

Фото Валерія СКИБИ