Просили захисту в міської влади

Учора близько ста киян пікетували Київміськдержадміністрацію. Мешканці та інвестори житлового комплексу, що на Святошинській площі, 1, просили допомоги та захисту від свавілля керівників МЖК «Академмістечко» та НВФ «Вест». Як ми вже повідомляли, представники цих комерційних організацій уже понад десять років обіцяють людям (близько 400 сімей) побудувати житло.

Два  корпуси будинку вже майже зведено, хоч «росли» стіни дуже повільно – ще з 1993 року, проте житлом ці квартири важко назвати. «Ми живемо на будмайданчику!», – заявляли пікетники. І справді – один корпус держкомісія відмовляється приймати в експлуатацію через численні недоробки та порушення будівельних норм (хоч люди тут мешкають уже більш як три роки),  другий корпус залишився без даху, третій – теж недобудований, а четвертий лише в проекті.

Проте грошей, які люди інвестували в житло (по 15-30 тисяч доларів за квартиру), схоже, вже немає, бо будівництво призупинилося. Попри те, що будівельники МЖК обіцяли завершити його достроково. «Пенсіонери та вагітні жінки змушені мешкати в будинках без ліфтів, сміттєпроводів,  пробиратися  через купи сміття. Гарячої води немає, холодна настільки іржава й брудна, що непридатна ні для пиття, ні для прання, температура в мороз ледь сягає 11 градусів. Це спричиняє хронічні хвороби в дітей, активно розвивається пліснява та грибок…», – йдеться у заяві потерпілих.

З пайовиків кооперативу колись зібрали 2 мільйони 700 тисяч доларів, але  400 тисяч десь «загубилися». Тому навіть у зведених корпусах не всім інвесторам  вистачило квартир. Скажімо, в корпусі «А»  побудували на 20 квартир менше. Тож люди судяться не лише з будівельниками, а й між собою, бо на деякі квартири видано по два-три ордери.

Пікетники вимагали термінової експертизи будівництва, встановлення остаточного терміну його завершення, скасування права на оренду землі МЖК «Академмістечко» та ліцензії на будівництво НВФ «Вест» і заміни  підрядника тощо.

З представниками пікетників зустрілися Київський міський голова Олександр Омельченко, заступник голови КМДА Михайло Голиця та голова Святошинської РДА Володимир Мазепа. Хоч це будівництво ведуть недержавні й некомунальні фірми, проте керівники міста пообіцяли розв’язати клубок проблем, у яких заплуталися ці люди.

Фото Григорія СЛАБЕНКА