Щомісяця – нова мобілка?..

У мого друга Романа після дня народження зібралася певна сума грошей. Куди їх подіти? Можна, звичайно, витратити на всілякі розваги чи проїсти. «А може, – подумав Роман, – придбати мобільний телефон?» Зрозуміло, на магазинну «трубку» грошей не вистачить, тому зібрав товариство і поїхав на радіоринок. Телефони тут, що не кажіть, на сотню гривень дешевші. Однак є ризик, що «кинуть». Отже, слід бути дуже уважним.

– Спочатку, – розмірковував друг, – треба зосередитися на конкретній моделі. Тоді шукати легше.

Ціни у продавців різні, можуть коливатися в межах 20-25, а то й 100 гривень. Така різниця залежить, зокрема, і від гарантії на трубку. Телефон з тримісячною гарантією коштує дешевше, аніж та сама модель з річною. Причому покупець має право вибору, а можна (теж варіант!)  на свій страх і ризик придбати мобілку і зовсім без гарантії.

Бажано, звичайно, купувати новий телефон. Хоча нерідко на ринку пропонують так звані «сірі» трубки, тобто завезені до нас «човниками». У таких апаратах часто відсутнє українськомовне меню чи шрифт для пересилання SMS. І на фабричний брак тут можна нарватися. Отже, варто обов’язково взяти координати продавця.

Значно  складніша річ з мобілками, які були у користуванні. Уже через три місяці, хоч як дивно, мій друг вирішив продати свою «трубку» й купив іншу – секонд-хенд. «Старий телефон мав дуже багато зручних функцій: великий кольоровий екран, поліфонію, вихід до Інтернету тощо, – але не вирізнявся надійністю і був дуже громіздким, не поміщався у кишені», – пояснив своє рішення Роман. Новий же виявився компактнішим і надзвичайно надійним, його не «глючило», але корисних «наворотів» тут виявилося обмаль. Невдовзі він вирішив змінити і його на досить міцний стільниковий телефон із вмонтованим плеєром.

Шукаючи омріяну модель на ринку, мій товариш впізнав у продавця свою першу мобілку. (Це ж треба такому трапитися!) Правда, коштувала вона тепер на цілих сто гривень дорожче, ніж Роман її продав. Добряче ж вони заробляють!

– Вибирати телефон, який був у користуванні, слід надзвичайно прискіпливо, – розповідає Роман, – бо це потенційний «лохотрон». Передусім потрібно подивитися на корпус телефона. Якщо він тріснутий чи подряпаний, отже трубка часто падала. Викликає підозру й новісінький корпус у старого телефона. Варто звернути увагу й на акумуляторну батарею. За її виглядом можна визначити стан мобілки. Хоча спритні ділки можуть без проблем й акумулятор поміняти. Отож доцільно оглянути клеми, куди кріпиться батарея. Треба перевірити тривалість на гучність дзвінка, стан екрана та меню. А ще – вставити у трубку картку і спробувати зателефонувати.

Та все-таки, аби  не втрапити в халепу і не викинути гроші на вітер, краще купити нову мобілку. Що й зробив Роман: продав третій стільниковий телефон, трохи доклав та й купив новісінький.

– А коли ж збираєшся його продавати?
– спробував пожартувати я
– Поки що – ні. Але поживемо – побачимо…