Немовля влітає в копійчину…

На початку березня Верховна Рада розглядала питання про підвищення одноразової допомоги при народженні дитини. Розмір  виплати становитиме два прожиткових мінімуми. Тобто близько 700 гривень.  Цікаво, чи вистачить цієї суми,  щоб  придбати для новонародженого все йому потрібне?

 У Наталії та Олександра  Чорних, що живуть у Дарниці, п’ять місяців тому народилася донька. Одяг, коляску, ліжечко, ванночку та інші атрибути для немовляти вони купували на ринку дитячих речей. За словами молодої мами, там можна відразу придбати  все потрібне, були б гроші. Вона й допомогла кореспондентові «Вечірки» підрахувати, яку суму потрібно мати на той час, коли нащадок з’явиться на світ.

Найперше треба подбати  про гардероб для немовляти. Тож пелюшки  бавовняні обійдуться 4-6 грн., фланелеві – 7-10 грн. за одну. Їх  треба мати хоча б з десяток.  Кофтинки, сорочечки коштують, залежно від тканини, по 5-20 грн. Якщо врахувати, що дитину слід переодягати принаймні двічі на день, то сорочечок слід прикупити не менш як десять: п’ять простих та стільки ж теплих. Фланелева шапочка обійдеться в 3 грн., а  вовняна, акрилова чи синтапонова для вулиці – до 20 грн., пінeтки або  в’язані шкарпетки – 5-7 грн., повзунки 8-16 грн. за пару. Демісезонний комбінезон  збіднить ваш гаманець на 20-70 грн., зимовий – коштує від 120 до 300 грн.

Дитину треба в чомусь вивозити на вулицю,  тож без коляски не обійтися.  Асортимент їх досить широкий. Товар, здебільшого, імпортний – італійський, польський.  Можна натрапити й на вітчизняний. Приміром,  досить якісні, сучасного дизайну коляски  виробляють у Боярці (літній варіант коштує  170-300 грн., універсальна, «зима-літо», 500-600 грн). За імпортний дитячий візок викладете 200-300 «зелених». А, скажімо, італійська коляска,  до комплекту якої  входить ще й автомобільне крісло, вже потягне  на 300-400 доларів. Приплюсуйте ще  50-100 грн. за рюкзачок-«кенгуру». Хоча це й не найнеобхідніша річ, а все ж іноді буває потреба на хвилину-другу вибігти до магазину. Не тягти ж із собою громіздку коляску!

У перші дні після народження дитина ще може спати в колясці. Але без ліжечка все ж не обійтись. Найдешевше  коштує  200 грн., найдорожче ліжко-колиска з горіхового дерева – 2 тисячі грн., а комплект для спокійного сну малюка: подушечка, ковдрочка та модний нині балдахін – 300 грн. Матрац, набитий кокосовими волокнами, коштує  до 120 грн. Для правильного формування хребта краще  мати ортопедичний, але за нього доведеться викласти вже вдвічі більше. Комплект постільної білизни від  вітчизняного виробника (наволочка, підковдра та простирадло) коштує 45 грн., а  оздоблений мереживом – до 120 грн. За ванночку заплатите 37-120 грн.

А щоб запастися двома-трьома сосками – додайте ще 3-6 грн. за кожну  та  10-15 грн. за пляшечку. Дитяче  харчування теж недешеве. Від 20 до 40 грн. упаковка, якої для новонародженого вистачає десь на тиждень. Памперси, без яких сучасні мами не уявляють собі догляду за дитиною, теж влітають у копієчку. Така зручність  обійдеться у 30-40 грн. на тиждень.

– Додайте до всього ще й  витрати на самі пологи,–  нагадала Наталя.– У жіночій консультації кожній породіллі вручається список десь із 20 найменувань, без яких вона просто не має права переступити поріг пологового будинку. Перев’язочний та шовний матеріал, антисептичні та знеболювальні засоби, шприци, гінекологічні  рукавички тощо «потягнуть» гривень на 80 -100.

За нашими підрахунками, щоб купити новонародженому все потрібне для перших місяців життя, треба мати в запасі щонайменше 2 тис. грн.