Чи «ефективні» нардепи від Києва?

Моніторинг діяльності народних депутатів від мажоритарних округів Києва провів Комітет виборців України (КВУ).

Вивчалась офіційна статистика з серверу Верховної Ради, інформація від депутатів та їхніх помічників, проводилися спостереження й опитування виборців. У результаті народних обранців поділили на «ефективних», «звичайних» та «закритих». Перші регулярно працюють з виборцями, ведуть роботу в приймальнях, виступають у ЗМІ, беруть активну участь у законотворчому процесі, співпрацюють з органами місцевого самоврядування та державної влади. До цієї категорії потрапили В.Асадчев, Б.Беспалий, В.Горбаль та О.Задорожній. «Аутсайдерами» було названо В.Лебедівського, А.Мокроусова, С.Сташевського та Л.Черновецького. Між ними записали нардепів, які більш-менш не погано виконують свої обов’язки. Це В.Бондаренко, Ю.Оробець, М.Поліщук і С.Терьохін.

Більшість обранців ведуть прийом за графіком або в заздалегідь визначені дні, коли накопичується достатньо заяв від виборців. Експерт Дмитро Мацієвський стверджує, що особисто відвідував прийоми, але вони не завжди відбувалися у визначений час. Присутня на презентації результатів моніторингу представниця депутата Лебедівського запевнила, що прийоми громадян ведуться регулярно, і майже завжди на них присутній сам парламентарій. Дивно, що експерти КВУ і виборці цього не помітили.
Звіти депутатів дослідники вважають занадто академічними й нецікавими для населення через відсутність конкретики. КВУ констатує, що від лояльності парламентарія до влади часто залежить висвітлення його діяльності у ЗМІ. Поява інформації не завжди пов’язана з прямими обов’язками народних обранців. Скажімо, О.Задорожнього згадують переважно як представника Президента в парламенті, а Л.Черновецький потрапляє на шпальти газет і в ефір завдяки скандалам.

Комітету закидали неґрунтовність, адже було опитано тільки по двадцять виборців із кожного округу. Голова Київського відділення КВУ Євген Побережний відповів, що ця робота не претендує на статус соцопитування, але може надихнути кожного нардепа провести глибше дослідження. Щодо діяльності у Верховній Раді, експерти зауважили увагу на загальну активність, а не на зміст внесених законопроектів. Те, що вони стосуються Києва, зовсім не означає, що ці документи підуть на користь столичній громаді. Наступні парламентські вибори відбуватимуться вже на пропорційній основі. «Діяльність мажоритарників відійде в небуття, – підсумував Євген Побережний. – Однак «ефективні» політики потраплять на перші місця партійних списків».