Підвів «Товариш»

Вибори міського голови в м.Ромни Сумської області відбулися 28 березня (попередній мер Микола Лаврик звільнився «за станом здоров’я», що погіршилося після податкових перевірок).

За іронією долі, одна з ймовірних дат, на які вони спершу призначалися, було 18 квітня – в один день із виборами мукачівського мера. Оскільки навіть розстановка політичних сил була подібною, роменські вибори «охрестили» репетицією Мукачевого. Якщо сценарій повториться, норму про виборність мерів можна буде ставити під сумнів. А чому б їх просто не призначати? Результат той самий, тільки гроші й нерви цілі…

Найбільше хвилювався, мабуть, голова міської виборчої комісії Іван Литвиненко. Журналістів із Києва, які працювали на виборах за сприяння фонду «Відродження», він довго відмовлявся приймати, аргументуючи це зайнятістю. Вона полягала в регулярних візитах на другий поверх будівлі, де випадково було помічено заступника виконуючого обов’язки мера Миколу Калашника – одного з кандидатів на виборах. А нервувати було від чого: довелося пояснювати, чому кандидата від опозиції Олексія Біловола зняли з реєстрації за півтори доби до голосування.

За словами І.Литвиненка, 11 березня газета «Товариш» надрукувала агітаційний матеріал про Біловола. У ньому зазначалося, що 1996 року його звільнили з посади голови Роменської райдержадміністрації з політичних мотивів. Однак у відповідному розпорядженні Президента вказуються інші причини: невиконання указів, розпоряджень тощо. Одне слово – недоліки в роботі. От і вийшло, що Біловол надав про себе недостовірні дані. У ніч з 25 на 26 березня суд виносить своє рішення, і зранку виборча комісія знімає опозиційника з реєстрації. «Апеляційної заяви від Біловола так і не надійшло», – констатував І.Литвиненко.
Сам кандидат стверджує, що на це в нього вже просто не лишалося часу, оскільки члени виборчої комісії тривалий час відмовлялися надати йому своє рішення. «Якби матеріал у «Товариші» був агітаційним, я мусив би оформити відповідне замовлення й оплатити його. Про звільнення з політичних мотивів я не говорив, що й намагався пояснити комісії. Вони попросили мене підтвердити свої слова підписом на газеті, а потім використали це як ознаку моєї згоди з опублікованими даними», – прокоментував О. Біловол.

Голова роменського осередку Комітету виборців Микола Куліш також констатував замовний характер зняття опозиційника, але й дорікнув йому за помилки. По-перше, не треба було ставити свого підпису. По-друге, Біловол не зміг оперативно зреагувати і замість того, щоб звертатися до суду, намагався знайти підтримку в парламенті. Напередодні виборів кілька сотень роменців вийшли на демонстрацію, адже попередні соцопитування показували, що переважна більшість збиралася голосувати саме за Біловола.

У результаті залишилося двоє конкурентів: згаданий вище «донецький» Микола Калашник та Микола Соколов – заступник керівника облдержадміністрації Володимира Щербаня.

У день виборів роменці відкрито висловлювали обурення виборчим процесом: «не обиратиму хуліганів», «це не зміна керівництва – просто зміна вартових». Більшість опитаних голосували проти всіх. Однак за даними виборчої комісії цей показник становить тільки 23,6%, що теж чимало. М.Калашник набрав 45,6%, а М.Соколов – 18%. Тим часом кількість бюлетенів, визнаних недійсними, претендує на рекорд – майже 12%. Несподівано високою стала явка на вибори – 57%. «Це значно більше, ніж нарахували наші спостерігачі на дільницях», – прокоментував прес-секретар коаліції громадських організацій «Новий вибір-2004» Олександр Черненко. Він заявив і про інші порушення. Склад виборчої комісії було переобрано не за 45 днів до виборів, як вимагає закон, а за 34 дні. У результаті до неї ввійшли переважно працівники установ, у приміщеннях яких розташовані виборчі дільниці. Спостерігачі також зафіксували присутність «сторонніх осіб із тренованими біцепсами» й надмірну кількість правоохоронців на дільницях. «Опозиційну четвірку в Ромнах помножили на нуль», – резюмував Олександр Черненко.
Боротьба за невелике місто пояснюється не лише наявністю нафтогазових родовищ навколо нього. Ромни вважаються «опозиційним» центром області. Його мешканці звинувачують в усьому переважно обласну владу. Але починають помічати й неузгодженість дій у «четвірці». Сам Олексій Біловол неодноразово дякував за підтримку «Нашій Україні», а на запитання, чи належить він іще до Соціалістичної партії, відповів «поки що». А тим часом новообраний мер Микола Калашник уже працює над втіленням своєї передвиборної програми, що називалася «Місту Ромни – конкретні справи».

Київ – Ромни – Київ