Німцям ще війну згадують

Федеративна Республіка Німеччина вже давно хоче стати постійним членом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Задля цього члени німецької делегації в ООН ведуть активні консультації з представниками інших країн РБ. Проте бачити Німеччину в цьому клубі бажають не всі члени РБ ООН. Зокрема Сполучені Штати вважають, що правом вето в найвпливовішому органі ООН повинні володіти тільки держави, які закінчили Другу світову війну в статусі переможців.

Виступаючи в бундестазі, канцлер ФРН Герхард Шредер висловив думку, що зростаюча роль Німеччини у забезпеченні стабільності та безпеки у світі дає змогу країні претендувати на статус постійного члена РБ. За словами Шредера, Німеччину у цьому підтримують Росія, Франція, Японія та деякі інші країни. «Я впевнений, що наші друзі у США тепер оцінять наш внесок у боротьбу з міжнародним тероризмом і підтримають нас», – заявив Шредер.

Про розширення Ради Безпеки говорять вже понад десять років. Нині правом вето у РБ володіють тільки США, Росія, Велика Британія, Франція та Китай. Решта 10 місць належить непостійним членам (обирають на два роки), їх розподіляють за регіональним принципом: три – від Африки, по два – від Азії, Латинської Америки, Західної Європи та одне – від Східної Європи.

Місце постійного члена в Раді Безпеки впродовж багатьох років було вимогою іншого уряду Німеччини – Гельмута Коля. Багато уваги назрілій проблемі розширення Ради Безпеки приділяли й на останній Генеральній Асамблеї ООН. Генсек ООН Кофі Аннан зазначив тоді, що розширення зробить РБ більш ефективною й «відображатиме геополітичні реалії ХХІ століття». Його підтримав і президент Франції Жак Ширак. Гідними кандидатами на постійних членів РБ він назвав Німеччину та Японію. Свою пропозицію Ширак обґрунтував їхнім економічним та політичним значенням, оскільки Японія є другим, а Німеччина – третім платником до бюджету ООН. Однак досі ці аргументи для США залишаються непереконливими.