Жива музика «Томатних щелеп»

Більше року київська електронна група «Томатні щелепи» витратила на вивчення того, як правильно має звучати якісна танцювальна музика. Тож дебютна платівка «Томатних щелеп» – одна з перших у нашій країні,  яка відповідає європейським музичним стандартам. Тематика ж альбому – музика мегаполісу, яким поступово стає й Київ. Про творчий процес та плани на майбутнє розповідає «мозковий центр» команди  Кекс та Алекс.

– Основна відмінність «Щелеп» від інших українських електронних проектів – усі семпли ми створюємо та готуємо самостійно. Тобто вся наша музика – унікальна. Дебютна платівка повністю виправдала наші сподівання, адже електронної музики в Україні мало, а без підґрунтя всі поодинокі твори можна розглядати всього лише як експеримент. Ми створили свою історію: відобразили у цьому альбомі послідовність розвитку однієї з київських тусовок.

– Ваша творчість не обмежується роботою в студії та виступами у клубах?

– Торік ми були почесними гостями Всеукраїнського молодіжного фестивалю «Перлини сезону». Працювали з Марією Бурмакою над деякими композиціями з її альбому реміксів. Частину наших пісень написали спеціально для показу колекції одягу модельєра Рябініна.

– Самі, до речі, гонитесь за модою?

– Ні. Ми за модою не ганяємося, а намагаємося її створювати.

– Погоджуєтеся із твердженням, що всі види мистецтва намагаються наблизитися до музики?

– Уся діяльність людства прагне до мистецтва, тоді як музика – лише його складова частина. Хоча ірландські вчені стверджують, що все органічне та неорганічне – лише послідовний набір частот і хвиль образних коливань. Якщо це так, то, по суті, крім музики нічого більше й не існує.

– Ви маєте музичну освіту?

– Якщо графічно зобразити освіченість у музичному плані учасників «Томатних щелеп», то вийде чистої води «інь-янь»: двоє геніїв музичних шкіл та інститутів, ще двоє – самородки-любителі.  Повна гармонія!

– Тож яку мрію має така гармонійна група?

– Хочеться багато грошей, які можна було витратити на найбільшу в світі звукову лабораторію із вивчення ЗD-звуку, тобто музики, яка має абсолютно самостійне життя. Також у цій лабораторії ми досліджували б перетворення музики на графічні зображення.

– Вочевидь, багато розмірковуєте про майбутнє?

– Навіть можемо його собі детально уявити. Льодовики тануть, через це з’являється велика кількість хмар, які, в свою чергу,  блокують проходження сонячних променів на планету. Люди живуть колоніями в скляних куполах під водою, а «Томатні щелепи» мають невеличку дачу на Місяці. У гаражі – модель літаючого автомобіля 2050 року випуску.

– Які основні недоліки мегаполісів?

– Забруднене повітря. Загалом, кожне місто по-своєму красиве, але за межами будь-якого з них все одно краще.

– Більше полюбляєте сутінки чи світанок?

– Світанок. У нас навіть йому присвячена одна композиція.

– Ідеальне шоу, яке має супроводжувати вашу музику?

– Багато синтезаторів, сексуальні вокалістки та широко відкриті щелепи у всіх гостей.