У заручниках двох світів

Якщо років двадцять тому термін «стрес» вживали лише медики, то нині це слово популярне, відоме ледь не кожному. Стрес став настільки звичним явищем, що ми вже не уявляємо життя без нього. Існує навіть думка, що певною мірою стрес корисний, оскільки допомагає людині постійно бути «у формі». А як насправді?

Під п’ятою стереотипів

Низка стереотипів щодо стресу таки справді існує. Приміром, переважна більшість людей вважає, що стрес є нормою нашого життя, що подолати його можна за допомогою відпочинку. А виникає він з вини оточуючих, через надмірне навантаження на роботі.

Ці стереотипи «заколихують» людину, позбавляючи її рішучості у прагненні звільнити своє життя від стресу. З іншого боку, засоби боротьби зі стресом, які ґрунтуються на хибних уявленнях про це явище, не можуть бути по-справжньому ефективними.

Адреналін не завжди радує

Результати численних досліджень у галузі медицини, психології, соціології та менеджменту свідчать, що стрес – надзвичайно шкідливий для фізичного та психічного здоров’я людини. Особа, яка постійно перебуває під впливом стресових ситуацій, нерідко потерпає від гіпертонічної хвороби, головного болю, безсоння, серцево-судинних недуг, розладів шлунка тощо.
На ментальному рівні стрес призводить до психічного напруження, перевтоми та неуважності. Це спричиняє, в свою чергу, страх, невпевненість і тривогу, спонукаючи людину вдаватися до брутальності, гніву та критики у стосунках з оточуючими. Часто людина шукає «релаксації» (розслаблення) в алкоголі, наркотиках і транквілізаторах. Коли ж дія цих препаратів вичерпується, жертва стресу готова навіть на суїцид. Відтак, визнати стрес корисним для людини просто язик не повертається.

Заручники штучного світу

Стрес не є ані фізичним, ані соціальним, ані психологічним феноменом. Він виникає тоді, коли людина тривалий час перебуває у неприродному для неї становищі, коли змушена робити те, що суперечить її переконанням і прагненням. Наприклад, «влипла» у неприємну компанію або ж змушена постійно обманювати. І хоча зовнішні чинники загострюють ситуацію, проте проблеми людина має долати самотужки.

На жаль, під впливом шалених темпів розвитку технологій людина іноді забуває про справжні людські цінності, створюючи собі натомість штучний, уявний світ. Ставши його заручником, вона у той же час не втрачає й своїх глибинних бажань. Суперечність і навіть конфлікт між віртуальним і реальним світом нині найчастіше спричиняє виникнення стресу.

(за матеріалами Всесвітнього духовного університету Брахма Кумаріс)