Не ведмежа послуга ведмежої цибулі

На ринку в рядок – кілька жіночок з пучками яскраво-зелених листочків, що нагадують заячі вушка.
– Це ведмежа цибуля? – запитує покупець.
– Ні, це черемша, – відповідає жіночка.
– А в нас це називають левурда, – додає її «колега». – Але ви беріть, вона дуже корисна…

Усі ці, як і багато інших назв, стосуються однієї рослини, найбільш знаної як черемша, що є близькою родичкою… лілії. Ще сніг ледь зійшов на прогрітих сонечком лісових галявинках, а вона, черемша, вже тут як тут, підставляє промінчикам своє зелене пір’ячко. Ну а щодо корисності рослини, то відомий лікар-фітотерапевт і дієтолог Валентин Щербина розповідає:
– Рослина настільки цінна, що її сміло можна назвати універсальною, – каже Валентин Григорович. – Щонайперше, вітаміноносна, одна з найкращих, яку варто після зими вживати для «погашення» авітамінозу. Окрім того, це ще й лікувальна рослина. Вона успішно стимулює виділення шлункового соку і жовчі, сприяє збереженню нормальної кишкової флори, знищує гостриків, що особливо важливо для малечі, розширює кровоносні судини і знижує артеріальний тиск, сповільнює ритм серцевих скорочень, сприяє розрідженню густого мокротиння при бронхітах. Черемша до того ж ще й фітонцидна рослина. Якщо відсутній апетит, порушене травлення, катар шлунка і кишечнику, понос, дизентерія, фурункули, висипи на шкірі тощо – їжте черемшу. Вона не протипоказана нікому, хіба що вже виразка шлунка…

Найкраще вживати свіжі стебла рослини – у салатах з доданням подрібненого яйця, сметани чи майонезу, з буряком чи у вінегретах з олією. Важливо й те, що черемша, що має змішаний запах цибулі і часнику, не дає того віртуозного запаху з рота, як ці овочі.

Окрім того, розтерту кашку цибулини черемші можна використовувати для лікування гнійних ран, мікозів, кольпітів, корости, гніздової плішивості та для стимулювання росту волосся. Та сама кашка йде і для інгаляцій з метою профілактики грипу. А розбавивши її водою, можна використати у клізмах для вигнання гостриків.

До речі, зелень можна солити, маринувати, зінкола – сушити  у слабко нагрітій духовці, але корисні властивості при цьому дещо слабшають. А ось цибулини, які використовують після дозрівання насіння, служать значно довше. Проте найцінніша все-таки свіжа зелень…