Спостерігачів вилучили

Обурення з приводу вилучення норм про спостерігачів від неурядових організацій (НУО) у Законі «Про вибори Президента» висловили Комітет виборців України (КВУ) та Асоціація політконсультантів України.

«Участь таких спостерігачів – невід’ємна ознака демократичних виборів, що закріплено в Документі Копенгагенської наради Конференції з людського виміру НБСЄ (1990р.)», – наголошується в заяві КВУ. Про це говорив кілька місяців тому й представник ОБСЄ Ендрю Брюс: наші громадські організації працюють не лише в день виборів, але й оприлюднюють проміжні звіти. Відчуття контролю та підзвітності кандидатів та влади позитивно впливає на хід кампанії.

Прес-секретар КВУ Олександр Черненко розповів, що положення про спостерігачів від громадських організацій містилося в законопроектах, раніше поданих на розгляд Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з опрацювання законопроектів про внесення змін до Конституції України, однак в узгодженому варіанті законопроекту 2047-д воно зникло. Крім того, цю норму дотепер прямо фіксували і в законах про вибори до Верховної та місцевих рад 1997 року і опосередковано в законі про вибори Президента України 1994 року.

Наголошуючи на суспільній значущості проблеми, НУО посилаються на результати лютневого соцопитування Фонду «Демократичні ініціативи» та СОЦИС. 90% респондентів висловилися за потребу контролю громадських організацій за проведенням виборів та підрахунком голосів. КВУ констатував, що «народні депутати, керуючись вузькокорпоративними інтересами, йдуть усупереч волі більшості своїх виборців». Він закликав Президента України не підписувати закону і повернути його до парламенту з відповідними зауваженнями. НУО нагадують, що відсутність положення про офіційних спостерігачів від громадських організацій було одним з аргументів накладання вето на прийнятий у 2002 році Закон про вибори народних депутатів України.