Студенти хочуть обирати вільно

Ще коли я навчалася у школі, була свідком того, як до мого селища приїжджав кандидат у президенти. Нас звільнили від уроків, зачинили школу і разом із дорослими повели подивитися на «живого» майбутнього президента, щоб ми бачили, який він «близький» до народу. Обрали його. Дехто із моїх ровесників цікавиться, чи хоч половину обіцянок він виконав? А скільки ще прикладів із підкупом виборців, маніпулюванням їхньою свідомістю, використанням адміністративного тиску вже у ВНЗ?

Тому, щоб уникнути таких прикрих випадків, за молодіжною громадською ініціативою «Студент обирає вільно!» у Києві відбувся круглий стіл, участь у якому взяли небайдужі до цієї проблеми організації та студенти ВНЗ. Ця ініціатива народилася ще торік у липні і стартувала 20 березня цього року у всіх регіонах України. Цей захід підтримав «Молодий Рух». На рахунку молодорухівців чимало корисних справ: це й відстоювання права на пільговий проїзд для студентів у міському транспорті, і захист українських підручників з історії від узгодження з російськими істориками, і створення комітету громадського опору «За правду!» тощо.
Тож під час президентської кампанії «Молодий Рух» хоче захистити студентів і не допустити використання адміністративного ресурсу у ВНЗ. Адже сімдесят відсотків членів організації – студенти, частина з яких уже відчувала на собі такий тиск. За словами голови «Молодого Руху» Тимура Нагалевського, задля того, щоб студентів не примушували ставити підписи за якогось кандидата, голосувати за певну особу, обов’язково йти на зустріч з певним висуванцем, або, навпаки, – в жодному разі не відвідувати таких зустрічей – і створюється мережа студентських комітетів. До них можна звернутися у разі порушення прав виборця. А вже потім, після отримання даних, будуть звернення до загальноєвропейських та міжнародних організацій.
Нещодавно молодорухівці відкрили сайт під назвою «Каштанова революція», куди можна надсилати скарги щодо тиску на виборців. Також за їхньою ініціативою розроблено Декларацію про порозуміння, яку запропоновано підписати ректорам українських ВНЗ зі студентами на час виборчої кампанії, де студентам гарантуватиметься свобода вибору, а «подарунки» і спонсорська допомога від імені котрогось із кандидатів або їхніх довірених осіб вважатимуться підкупом з метою вплинути на волевиявлення як студентів, так і професорсько-викладацького складу. Поки що декларацію підписали Володимир Білик, заступник першого проректора Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Геннадій Варламов, представник Київського технічного університету «КПІ», Тимур Нагалевський, голова «Молодого Руху» та Олексій Курка, провідний спеціаліст департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, який запропонував створити «гарячу лінію», щоб студенти могли інформувати про порушення. До речі, така лінія діяла в період екзаменаційної сесії і попередила багато прикрих випадків.