Життя на Марс занесли… земляни

Американські вчені вважають, що на Марсі є життя. Причому з’явилося воно там завдяки мікроорганізмам із Землі. Тепер вчені побоюються, що вторглися в еволюцію чужої планети і зашкодили подальшим пошукам власних форм життя планети.

Астрономи заявили, що життя на Марсі є. «Це безперечно, тому що ми його туди занесли», – повідомив на науковій конференції в Х’юстоні Ендрю Шергер.

Він отримав ґрант NASA на розробку нової техніки знезараження космічних кораблів. За словами фахівця, численні космічні апарати, запущені з Землі для вивчення Марса, здебільшого не проходили ретельної стерилізації перед польотом.

Тільки два міжпланетних апарати Viking, що стартували 1976 року, пройшли всі процедури знезараження. Інші дослідники Марса, зокрема європейський Beagle-2 і американські марсоходи Opportunity і Spirit, доставили на планету земні бактерії.

За його словами, дослідження свідчать, що деякі мікроорганізми цілком можуть виживати і в умовах космічного перельоту, і в атмосфері Марса. А такі земні бактерії, як Bacillus subtilis і Deinococcus radiodurans, можуть протягом шести років жити на космічній орбіті. Шергер пояснив, що обшивку космічних кораблів виготовляють з матеріалів, що не всмоктують воду. Будь-яка вода, що з’являється на поверхні апарату до старту або вже під час польоту, збирається в крапельки. Потім ці крапельки вмить стискуються, висихаючи, а мікроби, що існують у воді, концентруються. За словами вченого, звичайно, більшість земних мікроорганізмів гине, опинившись у відкритому космосі. Але не всі.