Хто найбільший антитерорист?

Колишній координатор уряду США з питань боротьби з тероризмом Річард Кларк дістав чудову нагоду ще раз прорекламувати свою книжку, в якій він звинувачує президента Буша, що той проігнорував загрозу з боку «Аль-Каїди». Цього разу вдячними слухачами Кларка будуть члени державної комісії, яка розслідує обставини терактів 11 вересня 2001 року.

Щоправда, спочатку слово надали представникам адміністрації Буша-молодшого. Вони, звичайно, захищали і свого шефа, і себе як могли. Міністр оборони США Дональд Рамсфелд розповів членам комісії, що стратегію боротьби з Талібаном і «Аль-Каїдою» узгодили за день до терактів 11 вересня. Віце-президент Дік Чейні взагалі засумнівався в професіоналізмі Кларка, який керував антитерористичними операціями за правління чотирьох американських президентів: від Рейгана до Буша-молодшого. Як приклад, назвали напад на посольства США у Східній Африці 1998 року. Держсекретар США Колін Пауелл підтримав колегу. Він сказав, що Буш попросив взятися за терористів більш завзято, ніж попередня адміністрація Клінтона.

Усе в цій какофонії на підтримку Буша було б добре, якби не той факт, що Білий дім не шкодує ні грошей, ні зусиль, щоб принизити Кларка й висміяти його перед громадськістю, поставивши під сумнів правдивість викладеного в книзі.

Власне, цим і зумовлене рішення адміністрації оприлюднити стандартного листа про відставку, написаного самим Кларком Бушеві.