«Троянського коня» Європи ледь не ізолювали

Схоже, про Конституцію заговорили і в Європі. Адже Берлін та Варшава знову заприятелювали. Такі висновки можна зробити після останніх переговорів німецького канцлера Герхарда Шредера та польського прем’єр-міністра Лешека Міллера.

Зокрема, як зазначає «Дойче Веллє», прем’єр-міністр Польщі Лешек Міллер більше не має наміру перешкоджати досягненню компромісу з ухвалення Європейської Конституції. Після переговорів у Варшаві з Герхардом Шредером Міллер заявив, що досягнення компромісу можливе і необхідне ще в період, коли в Євросоюзі головує Ірландія – тобто до кінця червня. Шредер же підтвердив свою прихильність до так званого принципу подвійної більшості, відповідно до якого рішення Євросоюзу мають ухвалюватися не простою більшістю країн ЄС, а більшістю країн, на території яких проживає понад половину населення Євросоюзу. Водночас Шредер висловив розуміння бажання Польщі захистити свої інтереси в майбутніх керівних структурах ЄС.

Після заяви Міллера робота над проектом Європейської конституції пожвавиться. Щоправда, після провалу саміту ЄС у грудні 2003 року для досягнення дійсного прориву ще дуже далеко. Проте песимістам Євросоюз вкотре втер носа, показавши здатність до самолікування. Зміни в позиції Польщі американського «троянського коня» в ЄС, зумовлені не тільки тим, що політика блокади призвела її до повної ізоляції після того, як майбутній прем’єр-міністр Іспанії Запатеро дистанціювався від непримиренного курсу, який проводив його попередник Азнар. Уряд у Варшаві зрозумів, що Польща стає членом клубу, де інтереси врівноважуються шляхом переговорів, а не нав’язуються власні максималістські прагнення.