Маленький острів – імперські амбіції

У Східнокитайському морі стався міжнародний інцидент. Китайське судно висадило  десант на одному з островів архіпелагу Сенкаку, які контролює Японія. Та водночас на них претендує також і Китай. Посла КНР у Токіо з огляду на це викликали до японського МЗС, де йому висловили протест.

Японські прикордонники повністю блокували сімох китайців, які висадилися на острів. Трьох із них уже затримали, а ще чотирьох продовжують шукати на острові. Як повідомили в японському управлінні безпеки на морі, прикордонники також захопили дві шлюпки, на яких китайці висадились на острів. Нині острів патрулюють літаки, сюди стягнуто японські збройні сторожовики.

Хоча висадка китайських громадян на безлюдний острів, на перший погляд, виглядає як приватна акція, її учасники, які належать до громадського руху «За повернення Дяоюйдао», тренувалися у таборі підготовки океанологів, де вчилися долати водні перепони і проходили школу виживання у складних умовах. Громадський рух «За повернення Дяоюйдао» активно діє на основній території КНР, у Гонконгу та на Тайвані. Востаннє китайці змогли висадитись на Сенкаку 1996 року, але японці їх звідти витіснили.

Суперечка Китаю та Японії щодо безлюдних островів триває багато років. Токіо вважає Сенкаку частиною своєї південної префектури Окунави. На думку ж Пекіна, ці території Японія відібрала у Китаю наприкінці ХІХ століття разом з Тайванем. Після Другої світової війни Токіо відмовилося від прав на Тайвань і, за логікою КНР, мало б також повернути їм і Сенкаку, де, на думку деяких експертів, є запаси нафти.