Постане Меморіал пам’яті жертв голодомору

Державний комітет України з будівництва та архітектури, Міністерство культури і мистецтв України та Київська міська державна адміністрація в приміщенні Дитячого музичного театру провели всеукраїнський відкритий конкурс на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, який планують спорудити в Києві.

Перед учасниками конкурсу поставили завдання розробити проект комплексу, що має складатися з пам’ятного знака (монумента), музею, конференц-залу (на 300 місць), науково-дослідного центру (загальною площею близько трьох тисяч квадратних метрів). Як основоположну ідею визначили незнищенність української нації та її боротьбу за незалежність.
Розташувати комплекс КМДА запропонувала на верхньому плато у парку «Володимирська гірка» (поблизу Михайлівського Золотоверхого монастиря). На цій ділянці має постати весь комплекс споруд.

У залі було 38 проектів меморіального комплексу та монумента. Не всі конкурсанти дотримувалися чітко визначених умов конкурсу. Дехто, приміром, пропонував збудувати комплекс вгору або заглибити його під землю. Інші уявили собі «незнищенність української нації» в розіп’ятих, а то й проколотих багнетами тілах. Чиясь творча думка створила своєрідні жорна часу…

Не бракувало пшеничних колосків як символів родючості, а також колючого дроту – символу неволі. Янголи з опущеними головами, скорботні мадони, постаті з простягнутими в молитві до неба руками… Хтось згадав відому пісню і зобразив душі людей як журавлів.

Підсумки конкурсу вже підбили. До складу журі з 31 особи, які обирали найкращі проектні пропозиції з представлених на конкурсі, увійшли зокрема: головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, головний архітектор інституту «Київпроект» Володимир Чекмарьов; голова Київської організації Національної спілки архітекторів України, за згодою, Вадим Жежерін; народний архітектор України Валентин Єжов; професор Української академії мистецтв, за згодою, Лариса Скорик. Відібрано три найкращих проекти, для відзначення яких встановилено премії: перша – 20 тис. грн., друга – 15 тис. грн., третя – 10 тис. грн.
Отже, на верхньому плато у парку «Володимирська гірка» (поблизу Михайлівського Золотоверхого монастиря), можливо, спорудять один із трьох варіантів монументу, що виграли конкурс.