І в нас буде своя жандармерія

Молодший сержант внутрішніх військ Іван Франчук під час виконання завдання з охорони громадського порядку сміливо пішов на затримання озброєного злочинця, який скоїв розбійний напад. а рядовий служби за контрактом Дмитро Турбінов, забезпечуючи громадський порядок на вулицях міста, не вагаючись, поспішив на допомогу людям і захистив їх від бандитів. Своє молоде життя воїни віддали задля спокою інших. Обох посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

…Щодня на вулиці наших міст виходять 1500 нарядів Внутрішніх військ. Тільки в цьому році військовослужбовці розкрили 21 тисячу злочинів, вилучили 143 одиниці вогнепальної зброї. Воїни здійснюють захист атомних станцій та інших важливих об’єктів, супроводжують спеціальні вантажі, охороняють дипломатичні представництва та судові процеси, конвоюють засуджених, виконують у складі міжнародних сил функції поліцїї у п’яти країнах світу.

Як повідомив командувач Внутрішніх військ МВС України генерал-лейтенант Сергій Попков, відповідно до Указу Президента України, проводиться перетворення Внутрішніх військ у невійськове формування. Такий статус визначається не порядком його комплектування, а тими правозахисними завданнями, які на нього покладаються. Тож для цього вивчили досвід європейських країн, де існують подібні формування – карабінери Італії, Національна жандармерія Франції, жандармерія Туреччини, цивільна гвардія Іспанії та інших. Нове формування матиме назву Державні сили внутрішньої безпеки. На кінець 2005 року його чисельність становитиме 33 тисячі осіб.

Сьогодні Внутрішні війська МВС України відзначають свою 12-у річницю. А напередодні ми, журналісти, мали можливість спостерігати на відомчому полігоні цих військ показові навчання особового складу. Воїни продемонстрували звільнення заручників в автобусі, штурм будинку та літака, прийоми рукопашного бою, подолання смуги перешкод тощо. Видовище вражало професіоналізмом виконавців.