Культуру «тягнуть» з маргінесів

У міській адміністрації відбувся брифінг начальника Головного управління культури, мистецтв і охорони культурної спадщини Олександра Биструшкіна, де він розповів журналістам про найближчі події в культурному житті Києва.

«Процес пішов» – це оптимістичне гасло, зі слів пана Биструшкіна, характеризує основні тенденції в розвитку столичної культури. Фінансування міською владою сфери культури помітно збільшилося порівняно з минулим роком. Так, для реалізації програми «Столична культура і мистецтво 2003–2005 роки» з міського бюджету цього року виділено 96,1 млн. гривень, що на 29 відсотків більше, ніж  минулого.

Проте існують і менш оптимістичні цифри. Середня зарплатня працівників сфери культури й надалі залишається найнижчою, порівняно з іншими – 340 гривень.

З кінотеатрами в столиці теж складна ситуація: багато районних лише номінально виконують свої функції, животіють. Виходом із ситуації є пошуки приватних спонсорів. Проте, як зазначив пан Биструшкін, не всі театри можна віддавати в руки приватників. Центральні кінотеатри мають бути під крилом держави.

Оптимістичними новинами культурного життя столиці найближчим часом  стане урочисте забиття першої палі у фундамент Київського театру ляльок  (закінчити будівництво мають до кінця 2006 року), відкриття Церкви Різдва на Подолі, школи мистецтв у Деснянському районі, музею Івана Гончара після ремонту, музею Михайла Грушевського, реставрація парків – Голосіївського, Перемоги і Партизанської слави. Взагалі-то, як зазначив пан Биструшкін, розважальних заходів стане менше, натомість кошти підуть на перспективу: технічне забезпечення театрів, збільшення бібліотечних і музейних фондів, реставраційні та будівельні роботи.