Хом’ячок-мутант, або Заведи у квартирі свиню

Усім відомо, що потрібно бути пильним, вибираючи домашнього улюбленця, аби не купити хворої тварини чи не тієї породи, якої хотілося б. Але все ж, трапляються випадки, коли недалекоглядність споживача і продавця може призвести до того, що купуючи одну тварину, ви отримуєте зовсім іншу. Так трапилося й з Олексієм Андрієнком, у якого хом’ячок перетворився на морську свинку. Ні, жодної магії. Просто на ринку йому продали пару хом’ячків, один з яких швидко ріс і набирав вагу. Спочатку господар вирішив, що у його улюбленця – ожиріння. Навіть обмежував його в їжі. Потім знайомі припустили, що це – мутація хом’ячкових генів через радіацію… Просто великий хом’як та й годі. Але великі зуби, не властиві хом’якам, дивні звуки, які він видавав (вони нагадували дзюрчання води, а коли тварина лякалася, перетворювалися на вереск), не давали спокою. Та і його побратим чомусь тримався осторонь свого родича і не хотів мати з ним нічого спільного. А Олексій же планував розмножувати своїх гризунів. Вочевидь, не пощастило.

І лише через одинадцять місяців хлопець зрозумів, що помилково замість хом’яка придбав морську свинку. «Якось дивився передачу про тварин, – розповідає господар, – де побачив свого «хом’яка», щоправда, називали його свинкою. Пізніше це підтвердив ветлікар. Такого сорому натерпівся. Клініка вибухнула реготом, коли я назвав свого вихованця хом’ячком, мовляв, обстежте, бо виглядає він якось неприродно».

Зараз Олексій уже звик до гризуна і навіть придбав йому пару, а справжнього хом’яка віддав знайомим. Тепер у хлопця вдома справжня «свиноферма». Тварини розмножуються, бігають по квартирі. Щоправда, таке задоволення господар дозволяє їм лише під особистим наглядом. Мовляв, повзають, де не слід.

Своїх улюбленців назвав Баском та Бані, бо чимось вони схожі на кролів. За словами аматора, нині існує чимало порід: сельф (одноколірні), агуті (короткошерсті свинки з підшерстям контрастного забарвлення), черепашачий панцир (дво- та триколірні свинки, з візерунком із плям майже правильної форми, розташованих у шаховому порядку). І називають свинок у різних країнах по-різному: індійські, неспокійні, гвінейські, домашні, гірські та морські. До речі, до моря свинка жодного стосунку не має, а назву «морська» дістала через те, що в XVI столітті до Європи її привезли морські судна. Отже, доречніше було б наректи її заморською свинкою».

ещодавно Олексій Андрієнко зустрів однодумців. Так би мовити клуб любителів морських свинок. Тут довідався, що останнім часом любителів екзотичних тварин дедалі більше  приваблюють саме морські свинки. Адже ці тварини займають небагато місця в квартирі, не потребують великої уваги, як собаки чи коти.

За ними в змозі доглядати навіть діти 6-7 років. Це – годівля – 2-3 рази на день, прибирання годівниці, провітрювання – раз на день, заміна підстилки – раз на 3 дні, генеральне прибирання клітки – раз на тиждень, профілактичний огляд тварини – раз на 3 дні, розчісування шубки – раз на 2-3 дні, підрізування нігтів – 1-2 рази на рік.

Олексій витрачає на своїх улюбленців близько двох годин на тиждень. Але перш ніж купувати свинку, Олексій радить чесно відповісти на такі запитання: чи знайдеться у вашій квартирі світле місце для досить великої клітки, чи вистачить у вас терпіння прибирати підстилку, яку ваш підопічний постійно розсипатиме навколо клітки, чи знайдете час, аби щодня годувати й напувати свого вихованця і раз або два на тиждень прибирати клітку, гратися з тваринкою та доглядати за її шубкою, абезпечити догляд за свинкою під час вашої тривалої відсутності?  За словами Олексія, якщо відповіді позитивні, тоді – вперед.
Із їжею проблем не виникає, але обережність не завадить. Морські свинки схильні до переїдання, й тому швидко жиріють. Тож  їх слід обмежувати в їжі. Дорослій свинці потрібно 40-50 грамів зерна на добу, стільки ж соковитого корму (морква, бруква, огірки, капуста), 50 грамів сіна, 0,5 грама солі, а взимку ще й 2-3 краплі риб’ячого жиру та нежирний сир. Звичайно, тваринці все дають порціями (2-3 рази на день). Улітку свинці потрібно давати зелений корм. Одна тварина може з’їсти протягом дня майже 350 грамів свіжої трави.

Насамкінець Олексій дав кілька порад тим, хто вирішив завести вдома морську свинку. Насамперед, потрібно звернути увагу на такі особливості: тваринка має бути жвавою, рухливою, очі блискучі, волосяний покрив гладкий. По-друге, не повино бути ніяких виділень з носа та очей.  Подих вільний, і, якщо піднести свинку до вуха, вона не повинна хрипіти й сопіти. У здорової тварини – сухі та чисті лапи, рівні і не зламані різці.

Фото автора