«Більшовиків» підвели мажоритарники

Призначений на вчорашній день початок «часу пік» політреформи не вдався. Верховна Рада не ухвалила жодної з восьми постанов, які б мали пришвидшити прийняття  супутних з конституційними змінами законів. Парламентська більшість покладає провину передусім на себе, зокрема на мажоритарників.

Усе більше позапартійних депутатів публічно заявляють про невдоволення виборчими законопроектами та поведінкою координатора більшості. Після Миколи Гапочки, який нещодавно від імені усієї депутатської групи «Народний вибір» висловив недовіру Степану Гавришу, ще гострішу, подекуди навіть з образами, заяву виголосив учора Віктор Нечипорук з «Народовладдя». Він навіть закликав мажоритарників об’єднатися проти Гавриша і «не дати йому провести пропорційний закон». Згодом Віктор Развадовський дорікнув Гавришеві, що той, мовляв, не думає про свій округ. Інші мажоритарники поки що мовчать. Але це не означає, що вони обома руками за таку реформу. Багато хто з-поміж них просто не з’явився у парламенті вирішального дня. С. Гавриш назвав це «політичним замовленням».

Це помітили ющенківці й тимошенківці і поставили перед спікером вимогу вилучити з системи для голосування картки тих, хто відсутній. Володимир Литвин змушений був дати відповідне завдання секретаріату. У результаті за зміну процедури (швидкими темпами. – Авт.) розгляду і прийняття законів політреформи проголосувало тільки 188 депутатів. У спікера не залишалося іншого виходу як поставити на голосування пропозицію опозиції: про зміну регламенту, точніше повернення до тих його норм, що діяли з 1996 року й до «оксамитової революції» 2000 року. За те, щоб депутати ухвалювали закони не лише у вівторок і четвер, а щодня, проголосувало 392 депутати. «Більшовики» раніше виступали проти такого регламенту, але вчора погодились, бо «підганяє» політреформа. Опозиції нові-старі норми на руку, бо багато членів більшості відвідують парламент лише у «голосувальні» дні. Тепер через власні справи, зокрема бізнесові, вони не зможуть щодня ходити у ВР й голосувати. А відтак у більшості часто не буде… більшості, тобто не вистачатиме голосів. Юрій Кармазін узагалі висловив думку, що тепер у більшості буде опозиція, яка організованіше відвідує парламент.

Проте сьогодні й завтра парламентарії- бізнесмени все ж активно прийдуть на сесію. Конституційна реформа не чекає. Сьогодні зокрема планується узаконити Службу парламентського пристава, яка б утихомирювала «бешкетників з мандатами» і блокувальників трибуни ВР. З другої спроби стартуватиме «час пік» змін до Конституції.