Міні-партіям скрізь у нас дорога

В Україні й надалі діятимуть дрібні непарламентські партії. Бо Верховна Рада вчора відхилила зміни до Закону «Про політичні партії», що їх пропонував Президент України.

Леонід Кучма, зокрема, за припинення діяльності тих партій, які упродовж двох скликань парламенту не матимуть там свого представництва. Глава держави також за ліквідацію партій, які за півроку після реєстрації не створять своїх осередків у більшості районів (зокрема й міських).

Під час голосування за ці зміни була цілковита демократія: скажімо, Володимир Яворівський з «Нашої України» заявив, мовляв, давно вже час «відсіяти дрібні партії», а Юрій Кармазін з тієї ж фракції вбачає в цьому «бажання знищити партії». Можливо, вболіває за свою Партію захисників Вітчизни? Представники великих парламентських партій теж мають на це різні погляди: Ігор Шурма з СДПУ(о) – за такі зміни, а голова Соцпартії Олександр Мороз – проти.

Був і інший законопроект від депутатів з Блоку Юлії Тимошенко, яким пропонувалося заборонити Міністерству юстиції контролювати дотримання партіями їхніх статутів. Олександр Турчинов вважає: це те ж саме, що надати загсам право контролювати «виконання молодими парами їхніх шлюбних обов’язків». Проте й цей законопроект парламентарії не підтримали.

Юлія БАЛАН