Чому діти стають жебраками

У них немає сім’ї, їх покинули батьки або ж вони самі втекли з дому, шукаючи нових відчуттів. Їхнє життя і здоров’я постійно перебувають під загрозою. Ці діти, як правило, займаються жебрацтвом, бродяжництвом та злочинністю. Алкоголь та наркотики – невід’ємна частка їхнього існування.

Здебільшого діти самовільно залишають свої сім’ї, стаючи безпритульними. Торік у столиці таких налічувалось 345. Найбільше їх у Дніпровському (84), Деснянському (45), Святошинському (43) та Голосіївському (31) районах.

У кожному районі міста проводяться профілактичні рейди, які спрямовані на вилучення неповнолітніх бродяг. Так, за січень-лютий, під час 23 спільних рейдів «Діти вулиці» виявили 85 неповнолітніх: дев’ятеро дошкільнят, 60 школярів та петеушників і 16 підлітків, які ніде не працюють і не навчаються. З них в сім’ї повернено 44 особи.

За минулий рік до правоохоронних органів доставлено 1472 неповнолітніх бродяги, кожен третій з них – не киянин. Малих вуличних жебраків направляють на лікування в медичні установи або ж розміщують у притулках для неповнолітніх. На засіданні розширеної колегії КМДА заступник начальника Служби у справах неповнолітніх Людмила Кодола зазначила, що у таких притулках торік перебувала 281 дитина, з яких 74 дівчини. Серед цих підлітків лише 63 «столичні», решта ж – з інших регіонів України.

Служби у справах неповнолітніх, органи освіти, кримінальна міліція постійно ведуть облік «кризових» сімей. З батьками, які не забезпечують дитині нормальних умов життя та повноцінного розвитку, профілактично працюють. Сьогодні на обліку 389 неблагополучних сімей. Як правило, у таких сімях батьки безробітні та пиячать. От і стають їхні діти бродягами та злочинцями. На жаль, у випадках, коли всі профілактичні заходи не мають позитивного результату, доводиться вживати крайніх заходів – позбавляти батьківських прав. Торік  службами у справах неповнолітніх було подано до суду 124 позовних заяви на позбавлення батьківства і 79 сімей таки позбавили цього права. На збереження ж родинних стосунків спрямована програма «Соціальний супровід неблагополучних сімей».

З метою запобігання продажу житла, частка якого належить неповнолітнім, відповідними службами надсилаються клопотання до житлових органів про встановлення контролю за майновими правами дітей. Так, попереджено незаконний продаж квартир у 242 випадках, 7 з яких повернуто законним власникам, 33 – на розгляді в суді.

Особливе занепокоєння викликає втягування підлітків у злочинну діяльність. Торік до кримінальної відповідальності притягнуто 816 неповнолітніх, з них 712 – кияни.

Для захисту безпритульних та подолання підліткової злочинності працівниками кримінальної міліції, службами у справах неповнолітніх, соціальними центрами для молоді проводяться різні заходи, запроваджуються програми, розробляються спеціальні проекти. Головна ж причина, що зумовлює стабільність у молодіжному середовищі, – це рівень зайнятості та професійної підготовки нашого підростаючого покоління.

Оксана БІДА
Фото Сергія СПАСОКУКОЦЬКОГО