Набуття права на землю

«Ось уже майже 30 років я член садівницького товариства, виростив сад на своїй ділянці, відпочиваємо там улітку всією сім’єю. Вважаю, що господарюю на цій землі на законних підставах, бо свого часу рішенням міської ради всю землю, на якій розташоване товариство, було передано йому для ведення садівництва. Але документи, що засвідчують це, на жаль, не збереглися. Чи маю право на безоплатну приватизацію землі, якою користуюся?» Сергій ГЕРАСИМЕНКО, член садівницького товариства.

У цьому разі мова йде про набуття права на земельну ділянку за давністю користування, тобто за набувальною давністю. Таке право ви можете мати. У статті 119 Земельного кодексу України сказано: «Громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.

Передача земельної ділянки у власність або користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється в порядку, встановленому цим Кодексом».

Відповідно до чинного законодавства, громадянинові безоплатно передається в приватну власність ділянка, площа якої не перевищує 0,12 га. Якщо ви користуєтеся ділянкою меншого розміру, то можете претендувати на її збільшення. Але не за рахунок сусідів, бо в такому разі порушуються їхні права, і не із земель загального користування садівницького товариства, тобто земель, зайнятих шляхами, проїздами, захисними смугами, громадськими будівлями, спорудами тощо. Ці землі є власністю товариства.

Микола РИЖИЙ, голова Комітету контролю споживчого ринку ВГО «Громадський контроль»