Останній нуль у турнірній таблиці змили хвилі «Дніпрових» атак

Основна подія сімнадцятого туру відбулася в Дніпропетровську, де лідер елітної ліги зазнав найпершої поразки нинішнього сезону. Відтак обірвалася двадцятиматчева безпрограшна серія «Шахтаря», що почалася 29 травня минулого року й тривала впродовж 295 днів. А «Дніпру» гірники програли вперше з вересня 1997 року…

Перемогли хлопці Кучеревського цілком заслужено: в упертій боротьбі саме вони продемонстрували ліпшу зіграність і сильніший характер, буквально вирвавши турнірні очки в лідера, хоча й грали в меншості. Дніпряни протиставили гостям чіткий ігровий малюнок – особливо привабливий на тлі безплідних намагань останніх обернути наступальну кількість на якість, і змусили наставника «Шахтаря» заявити про те, що його підопічні провели найгірший матч нинішнього сезону.

З чим, однак, погодитися важко: донецька команда, за великим рахунком, вельми рідко демонструє насправді змістовну гру, тому весняна презентація на «Метеорі» вигідно відрізнялася від багатьох осінніх відповідників. Інша річ, що переважна більшість першоколових опонентів з різних причин капітулювала перед найзаможнішим клубом України завчасно, так і не спробувавши себе в безкомпромісній боротьбі. Зважаючи на це, березневий успіх «Дніпра» можна вважати й маленьким спортивним подвигом: аби навчитися долати конкурента, треба спочатку здолати свою слабкість. Команда Кучеревського рішуче відкинула будь-які навколофутбольні вагання, і саме в цьому її найбільша заслуга та приклад для наслідування решті вітчизняних колективів.

А втім, ігровий день за порядковим числом сімнадцять виявився взагалі щедрим на події, цифри та факти. Найперша в другому колі перемога гостей випала на долю чемпіонської дружини, яка водночас презентувала нових стрільців у національних футбольних баталіях – білоруса Корніленка та латиша Верпаковськиса. Безпосередньо на стадіонах зібралося 98 тисяч уболівальників, або по 12,5 тисячі пересічно на турнірному матчі. Це – найвищий показник глядацької активності цього сезону (попередній рекорд – 78500 глядачів – тримався з четвертого туру). Завдяки березневому ажіотажу симпатики народної гри спільними зусиллями стали мільйонерами: з початку чемпіонату на календарних матчах уже побувало 1 мільйон 48 тисяч 100 глядачів! І, схоже, підстав для розчарування в них виявилося небагато: в звітному  турі, наприклад, забито 21 м’яч (четвертий відповідник сезону), що становить у середньому 2,62 гола на кожний матч (для порівняння: середня результативність першого кола – 2,29). Додайте до цього стрілецький дубль, три вилучення гравців з поля, чотири пенальті, в тому числі й один нереалізований – і можна з упевненістю стверджувати, що люд футбольний в Україні минулої суботи принаймні не нудьгував.