Тумба з озерами...

Уперше Інститут журналістики та Інститут міжнародних відносин відкрили спільну виставку – «Дитинство. Свобода».

Різнокольоровими стрічками до стін довгого холу були прилаштовані роботи на тему дитинства, виконані студентами. Деякі автори – справді діти: і за віком, і за внутрішнім станом. Але більшість – дорослі, серйозні люди, яким удалося зберегти в собі вартісні якості дитини. Бо ж дитина, на думку організаторів виставки, найвільніша особа у всьому світі. Одного з таких «дорослих дітей» помітили одразу, бо прийшов на відкриття із ... чорною іграшковою кицькою, прилаштованою до головного убору.

«Можна зробити ваше фото у дивному капелюсі?» – запитували в нього гості.  «Це не капелюх, це корона!» – відповідав митець. Сам наче експонат, цей „володар корони» презентував на виставці свої фотороботи під псевдонімом К.Шамбуей. Його твори були водночас і абстрактними, і деталізованими. Ось що про них каже сам пан Шамбуей: «Мої фотознімки зображають «королівство» –  кімнату, в якій я живу. Наприклад, робота «Тумба з озерами та гілка зі станціями» на сто відсотків відповідає назві. Це – два об’єкти, які мають для мене значення не тільки мистецьке, а й магічне. Скажу чесно –  кепський з мене фотограф, але транспортувати із «королівства» цілу тумбу можливості в мене не було...»

Виставка, що триватиме місяць, має благодійне спрямування: всі пожертви підуть на допомогу дітям з багатодітних сімей. Поклавши будь-яку суму грошей до симпатичної скриньки, із не менш симпатичного кошика можна пригоститися печивом, що власноруч випекли організатори. Візуальне та  смакове задоволення доповнювалось і музичним. Протягом кількох годин не позбавленими певного смаку звуками наповнював приміщення музичний проект «Крадений бульдозер».

Атмосфера панувала така невимушена, по-справжньому дитяча, що розчулилися і викладачі інститутів. «Ця подія доводить, що нове покоління – більш творче за попереднє», – сказав представник директорату Інституту міжнародних відносин.

А директор Інституту журналістики Володимир Різун взагалі усіх запросив до свого кабінету. Річ у тім, що проектор, яким би мали демонструвати мультфільм «Зачекай, будь ласка!», один з призерів минулорічного кінофестивалю «Молодість», «застряв» у дорозі. Тож дивилися «кіно» на персональному телевізорі пана Різуна! Студенти розсілися здебільшого на підлозі, а сам директор, звісно, у себе за столом. Мабуть, завдяки позитивній енергетиці, яку випромінювали роботи виставки «Дитинство. Свобода», стало можливе досягнення такої злагоди.

Кім СНЄГІРЄВ