«Французька весна в Україні»

Фестиваль під такою назвою відбуватиметься з 1 по 30 квітня. У програмі – близько п’ятдесяти мистецьких заходів у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Харкові. Нам подарують радість насолоди французькою музикою, театром, кіно, танцями, образотворчим мистецтвом. Тож постане об’ємна панорама сучасного французького мистецтва.

Хто, хоча б у мріях, не побував у Парижі? А хто не зачитувався творами Дюма про  відважних мушкетерів, які пройшли через найкращі театри світу. А музика, а живопис… Яка скарбниця – Лувр! Незабутні сторінки в українсько-французькі відносини вписали  донька Ярослава Мудрого Анна – королева Франції, мандрівник Г.-Д. Боплан, етнограф Де ля Фліз, письменники Оноре де Бальзак і Володимир Винниченко, Валеріан Підмогильний, художник Олександр Архипенко, танцівник Сергій Лифар… Діалог триває. Міністр культури і мистецтв України Юрій Богуцький з приємністю згадує Дні культури України у Франції 1999 року, що  тривали три місяці. З великим успіхом.

Французи люб’язно погодилися відкрити свій фестиваль у Києві саме в дні 100-річчя від дня народження славетного Сергія Лифаря – генія хореографії, який народився й виріс у Києві, а сповна розкрив свій талант у Парижі.

Офіційне відкриття фестивалю – 1 квітня в Києві. У програмі відкриття – вечір, присвячений ювілею С.Лифаря, у Національній опері. Відбудеться прем’єра балету Едуара Лало «Сюїта в білому». У рамках фестивалю двоє майстрів хореографії із Франції – Крістіан Влассі, прима-балерина Французької опери та Жільбер Маєр, провідний танцюрист, разом із трупою Київської опери відтворили цей балет «Сюїта в білому», який віднині буде вписано до репертуару нашого театру, де Лифар зробив свої перші кроки.

Балет «Сюїта  в білому» створений 1943 року  і був показаний на сцені Опери Гарньє. У цій виставі Лифар майстерно застосовував неокласичну техніку, за допомогою пластики передавав почуття персонажів.

Побачимо на Хрещатику 1-3 квітня і унікальне лазерне шоу «Скерцо». «Це технічно складний проект, але він продемонструє, що можна зробити з фасадом Національної музичної академії», – зазначив директор Французького культурного центру Гійом Олів’є.
Нам покажуть і виставу під назвою «Меканіка Попюлар», виставу «Ярмарковий звіринець» циркового театру «Єдинорог» – дивовижне видовище, сповнене поезії й гумору (на сцені Театру ім.І.Франка).

У кінотеатрі «Київ» (2-8 квітня) – «Фанні Ардан, або тисяча граней жіночності» –  за участю уславленої актриси відбудеться ретроспектива її фільмів.

У кінотеатрі «Україна» 17 квітня на киян чекає ніч короткометражних фільмів (6 годин безперервного показу) та фестиваль допрем’єрних показів (23 – 28 квітня).

Джазовий ансамбль «Октовойс» покаже проект «Париж – Київ – Експрес», відбудеться французько-український рок-концерт «Бікіні Машін – ВВ».

Напевне ж, зацікавлять багатьох і виставки «Луврська колекція гравюр – класична спадщина в інтерпретації сучасних художників», «Наративний фігуратив» – поп-арт по-французьки (Національний художній музей 2-23 квітня), «Де жінки?» – твори 10 сучасних французьких художниць «1970 – 2000: 30 років естамту – Видавництво Еріка Лінара», фотовиставка Андре Кертес: «Моя Франція».

Всесвітньо відомий французький часопис «Французька етнологія» присвячує Україні спеціальний номер.
На завершення фестивалю – два концерти французької музики у виконанні Симфонічного оркестру Національної філармонії України.

«Французьку весну в Україні» організовують Французький культурний центр у Києві та Міжнародна агенція «Україна – арт» за підтримки посольства Франції в Україні та Міністерства культури і мистецтв України.

Ольга СУЩЕНКО