Модні «хамелеони» із фототканини

Весна  не тільки радує сонячною погожою дниною, а іноді засмучує дощами, буває, і затяжними. Як же тут обійтися без парасолі?  Саме час придбати таку конче потрібну річ. Різнокольорових моделей у продажу  скільки, що  якби всі одночасно розкрити, то, мабуть,  жодна крапля дощу  не впала б на  місто. Проте вибрати надійну, міцну, зручну і водночас модну  парасольку ще треба вміти.

Які спиці – така й ціна

Найкращий  виріб від дощу  виготовляє, звісно, японська фірма «Три слони». Але на ринку та в універмагах, де здебільшого  отоварюється простий люд,  цим товаром  майже не торгують. «Слонів» можна придбати хіба що в елітних магазинах та бутиках. Ціна відповідає якості – від 50 до 100 доларів.  Щоправда, на базарі  теж, бува,  підсовують  товар вартістю 20 грн., на зім’ятій  упаковці якого намальовано три  тварини з хоботами. «Дивіться, тут же написано, японською», –  показує на  китайські ієрогліфи хитрий гендляр.


– Парасолька  вартістю від 12 до 20 грн. – одноразова, – розповіла продавець Антоніна з ринку. – Такий товар  «переживе» два-три  дощі і його треба буде викинути на смітник. Перший порив вітру таку  парасольку відразу зламає.

– А які ж надійніші?

– Ліцензовані. Непогані парасольки московсько-австрійського виробництва, які коштують від 75 до  200 грн.  А щоб вибрати найміцнішу,  слід  звернути увагу на спиці.  Найгірші спиці з алюмінію, найміцніші  – стальні та зі спеціальної пластмаси  з добавкою смоли, а ще  досить витривалі капронові. Якщо вибираєте  парасольку із стальними спицями, то дуже важливо, щоб вони були круглими, а не з жолобками.  Якщо   вітер шарпне краї парасольки  з  такими спицями, то вони  мають здатність відразу ж розправлятися.  Важлива й конструкція  парасольки. Приміром, зручна та, що складається  втричі. Але варто знати: чим більше складань, тим менша надійність. Надійна парасолька-палиця, хоча й надто незручна, особливо в переповненому тролейбусі.

ДО РЕЧІ. Купуючи  засіб захисту від дощу, не забувайте попросити гарантійний талон (гарантія –  2-3 місяці).

У моді – «хамелеон»

Парасольки-палиці, які  кілька років тому були  аксесуаром кожної модниці, – в минулому.  Те ж саме стосується виробів із  прозорого матеріалу. Сьогоднішні дизайнери акцентують увагу на кольорах.  Модна парасолька із фототканини.  Цьогорічним «писком» є тканина-«хамелеон», яка переливається різними відтінками.

Не забувайте сушити

Часто парасольки ламаються  ще й тому, що не вміємо їх правильно носити і сушити.  Якщо  дощ супроводжується сильним вітром, то  вершок купола слід направляти проти вітру. Сушити парасольку треба напівскладеною – повісивши на вішалку. Не  можна класти її  на батареї чи нагрівальні прилади. Довше прослужить ця річ  тоді, якщо її  згортати  не поспішаючи, складочку до складочки,  аби спиці не сплутувалися.

А якщо ваша «подружка» вас підвела? Відремонтувати  парасольку можна в  ательє, майстернях, яких чимало в нашому місті. Майте у гаманці від 5 до 20 грн. Скажімо, якщо  загубилася заклепка, що з’єднує спиці, то викладете  кілька гривень, а якщо треба замінити всю спицю, заплатите  12 – 15 грн.

Парасольки вибирала Ольга ВОВК